Vročinski val v Avstraliji ne popušča

Temperature se znova bližajo rekordom, v več državah pa pustoši stotine požarov. A najhujše šele prihaja.

Objavljeno
16. januar 2014 12.54
Australia Weather
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Canberra − Na jugovzhodu Avstralije še naprej vztraja vročinski val. Temperature se znova bližajo rekordom − kot že več dni zapored so se tudi dane povzpele krepko prek 40 stopinj Celzija −, v več državah pa še vedno pustoši stotine požarov. A kot so danes posvarile avstralske oblasti, najhujše šele prihaja.

Iz Južne Avstralije sporočajo, da so v zadnjih treh dneh zaradi izčrpanosti in dehidracije v bolnišnice sprejeli 129 ljudi. V državi Viktorija, kjer trenutno beležijo najdaljše obdobje takšne vročine po letu 1908, pa so zabeležili 109 podobnih primerov. Vročina je bila po pisanju agencije AP prehuda tudi za sodelujoče na odprtem prvenstvu Avstralije, ki te dni poteka v Melbournu − potem ko je več igralcev omedlelo in bruhalo, so teniški turnir danes popoldne po lokalnem času prekinili.

Poleg vročine največ preglavic in bojazni povzročajo gozdni požari. Ti divjajo tako v Južni Avstraliji kot v Viktoriji. V slednji so v zadnjih 24 urah našteli tisoč požarov, ki so jih večinoma zanetili udari strele. Kot so sporočili gasilci iz Južne Avstralije, trenutno gori okoli 800 požarov, a najhujše pričakujejo šele v prihodnjih 48 urah.

»Lahko da se približujemo precej nevarnemu obdobju tega vročinskega vala, zato je pomembno, da se ljudje teh tveganj zavedajo,« je po navedbah agencije AFP dejal premier Južne Avstralije Jay Weatherill. Opozoril je, da se tveganje ne zmanjšuje, čeprav meteorologi napovedujejo, da bo vročina popustila. Pred prihodom hladne fronte se bodo namreč pogoji po pričakovanjih še zaostrili, saj se bo močno okrepil veter, ki bi lahko razpihal plamene. Oblasti svarijo pred enimi najhujših pogojev za nastanek uničujočih požarov po tako imenovani črni soboti sedmega februarja 2009, ko so ognjeni zublji zahtevali 173 življenj in uničili 2000 domov. Pred tem je v vročinskem valu v Viktoriji umrlo 374 ljudi, v Južni Avstraliji pa še 64 ljudi.