Vsaj sedem mrtvih v nesreči španske ribiške ladje

Kanadska obalna straža išče še 14 članov posadke španske ribiške ladje, ki je davi potonila v vodah Nove Fundlandije.
Fotografija: Fotografija ribiške ladje je simbolična. FOTO: Nacho Doce/Reuters
Odpri galerijo
Fotografija ribiške ladje je simbolična. FOTO: Nacho Doce/Reuters

Več sto kilometrov od obale kanadskega otoka Nova Fundlandija je davi potonila španska ribiška ladja Villa de Pitanxo. V nesreči je življenje izgubilo vsaj sedem ljudi, 14 članov posadke je pogrešanih, reševalci so doslej našli tri preživele. Poleg 16 Špancev so bili na barki tudi državljani Peruja in Gane, so sporočili s španskega prometnega ministrstva. 

image_alt
Peru je za okoljsko katastrofo okrivil španski Repsol

Petdesetmetrsko plovilo družbe, ki ima sedež v Galiciji na severozahodu Španije, je v težave zabredlo okoli pol šestih zjutraj po srednjeevropskem času. Posadka je sprožila klic v sili, a ker pristojnim službam z ribiči ni uspelo vzpostaviti povezave, so se obrnile na portugalsko in špansko ladjo, ki sta ribarili v bližini. Ena izmed njiju je nekaj ur kasneje, kakor je pojasnila Maica Larriba, predstavnica centralne vlade v Galiciji, naletela na reševalni čoln, na katerem so bili trije preživeli, in več trupel. Preživeli so bili zaradi nizkih temperatur v hipotermičnem šoku.

Zahtevne vremenske razmere 

Reševalne službe še naprej iščejo pogrešane. Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP so v akcijo vključeni helikopterji, vojaško letalo in več plovil. Delo otežujejo visoki valovi, veter in slaba vidljivost. 

»Z zaskrbljenostjo spremljamo iskanje in reševanje posadke galicijske ladje, ki je potonila v vodah Nove Fundlandije,« je na twitterju zapisal španski socialistični premier Pedro Sánchez. Dodal je, da je vlada v stalnem stiku z reševalnimi službami, in se spomnil sorodnikov umrlih in pogrešanih ribičev. Ti so se po poročanju časnika El País zbrali v mestu Marín (Pontevedra) pred sedežem družbe, ki je upravljala potopljeno ladjo, in od odgovornih zahtevali pojasnila. Vzroki za nesrečo za zadaj niso znani.

Preberite še:

Komentarji: