Vsak Kitajec je po svoje Bruce Lee

Dvajsetega julija 1973 je Bruce Lee potarnal, da ga boli glava; nekaj ur pozneje je umrl.

Objavljeno
19. julij 2013 16.43
Zorana Baković, zunanja politika
Zorana Baković, zunanja politika

Peking – Ni nam treba preverjati v koledarju, da bi se prepričali o tem, da je bilo leto 1940 v znamenju zmaja. Dovolj se je spomniti, da sta se tega leta rodila dva nepremagljiva: marca Chuck Norris in novembra Bruce Lee. Njuni oboževalci se še danes sprašujejo, kdo bi zmagal, če bi se ta dva junaka spopadla. In to resnično spopadla, brez režije.

Nemogoče si je predstavljati, kako bi bila v resnici videti ta borba. Pa vendar se bodo mnogi, ko bo svet 20. julija zaznamoval 40. obletnico smrti Brucea Leeja, spomnili prizorov njunega obračuna iz filma Na zmajevi poti. Za ljubitelje borilnih veščin so to prizori, ki spadajo v antologijo. Za oboževalce Chucka Norrisa so to prve napovedi, da se bo razvil v svetovno zvezdo. Za Kitajce pa davna prerokba, da bo njihovo ljudstvo nekega dne preseglo Ameriko.

To je bil popolnoma Leejev film: on ga je režiral, zanj je napisal scenarij in tudi sam koreografiral boje. Seveda je tudi sam igral glavnega junaka. In čeprav so vlogo njegovega nasprotnika najprej ponudili nekemu drugemu igralcu, je takrat že slavni Kitajec k sodelovanju povabil Chucka Norrisa.

»Bojevala se bova v rimskem Koloseju,« mu je dejal Lee. »Dva gladiatorja v boju na življenje in smrt.« »Fantastično,« mu je, kot se spominja, odgovoril Chuck Norris. »In kdo bo zmagal?« je še vprašal. »Jaz,« je odločno odgovoril Kitajec. »Jaz sem zvezda!« »In ti resnično misliš, da boš premagal svetovnega prvaka v karateju,« ga je izzival Norris. »Ne,« je dejal Lee. »Moj namen je ubiti svetovnega prvaka v karateju.« To je bilo leta 1972. Dve leti pozneje so kitajskemu voditelju Mao Zedongu zdravniki odkrili sivo mreno in mu prepovedali branje. Knjige je moral zamenjati s filmi, izbiro filmskih trakov pa je imel na skrbi namestnik ministra za kulturo Liu Qingtang. Ko je izčrpal vse kinematografske zgodbe o Abrahamu Lincolnu in Napoleonu, o katerih je vedel, da ju je Mao od nekdaj občudoval, se je odločil, da bo izbral nekaj povsem drugačnega. V rezidenco voditelja je previdno prinesel filme z Bruceom Leejem, ki si jih je izposodil v nekem hongkonškem studiu.

Prebujenje azijskega zmaja

Potem ko si je prvič ogledal filma Jeklena pest in Na zmajevi poti, je Mao zajokal od navdušenja. »Ta Bruce Lee je junak!« je vzkliknil in zahteval, da mu oba filma vedno znova predvajajo. Do njegove smrti si ni nihče drznil filmskih trakov poslati nazaj v Hongkong. To so bili časi, ko so bili celo Hongkonžani – da o Kitajcih iz komunistične dežele sploh ne govorimo – bistveno bolj drobni od Američanov ali Evropejcev.

Ko se je nato na velikih ekranih pojavilo popolno telo Brucea Leeja, o katerem tudi Chuck Norris trdi, da je bil eden najmočnejših ljudi na svetu, so bile njegove mišice videti kot maščevanje za zgodovinske krivice, njegov čvrsti trebuh je bil poosebljenje prikrite želje po vrnitvi narodnega dostojanstva, njegov morilski pogled pa je žarel kot napoved kitajske renesanse.

Ko je Bruce Lee umrl – po vsej verjetnosti zaradi alergijske reakcije na sestavine zdravila proti glavobolu –, je bila Kitajska še vedno šibka igralka na geopolitičnem prizorišču. Dva dni pred jubilejno obletnico njegove smrti je raziskovalni center Pew objavil rezultat ankete, ki so jo izvedli v 39 državah, iz katere je razvidno, da je večina vprašanih prepričana, da bo Kitajska od Amerike prevzela vlogo vodilne velike sile. Tako kot v filmu se zdaj azijski zmaj pripravlja na to, da bo ubil še donedavna nedotakljivo prevlado svetovnega prvaka. Mao ni zaman jokal med gledanjem filmov Brucea Leeja. Njegove filme je namreč dojemal kot politično prerokbo.

V spomin na junaka bo televizijski kanal National Geographic v soboto prikazal dveurni film o življenju Brucea Leeja. V Hongkongu pa so v njegov spomin pripravili celo vrsto dejavnosti: od razstave njegovih risb in pisem pa vse do nove knjige z 11 intervjuji z ljudmi, ki so z nesmrtnim borcem kung fuja delali ali prijateljevali. V knjigi Chaplina Changa, ki je bil pomočnik režiserja zadnjega Leejevega filma V zmajevem gnezdu, se kaže drugačna podoba junaka. Lee je bil zelo pozoren do svojih dvojnikov, pravi Chang, a uporniški in celo nasilen do predpostavljenih. Režiserju Lo Weiju je zagrozil z nožem, ko mu je ta odvzel vlogo v filmu Igra smrti.

Deset dni po tem dogodku je Bruce Lee umrl v Hongkongu. Če ne bi odšel v večna lovišča, pravi Chuck Norris, bi leta 2000, ki je bilo znova leto zmaja, skupaj praznovala 60. rojstni dan. Ali pa bi, ko gre za ta dva, rojstni dan slavil njiju.