Vse glasnejši pozivi k odstopu nemškega predsednika

Proti Wulffu se vseskozi pojavljajo nove kazenske ovadbe, a jih je tožilstvo zaradi pomanjkanja dokazov že zavrnilo.

Objavljeno
03. januar 2012 13.19
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
Berlin − Pozivi k odstopu nemškega predsednika Christiana Wulffa so se okrepili potem, ko je se je izvedelo, da je predsednik poskušal preprečiti objavo zgodbe o zasebnem posojilu, ki ga je dobil od soproge nekega nemškega podjetnika, piše Slovenska tiskovna agecnija.

Financial Times Deutschland je tako danes zapisal, da bi moral Wulff zapustiti predsedniški položaj. »Če vse skupaj seštejemo, počasi postaja preveč. Njegova kredibilnost je pod udarom preobilja napak. Mož, ki nosi naokoli takšno breme, ne more več ostati predsednik,« je bil oster FTD.

Podobno je danes zapisal tudi vplivni nemški Süddeutsche Zeitung, ki je v uvodniku navedel, da »zloraba medijske svobode kaže, da je predsedniški položaj preveč za Wulffa«.

Nemška kanclerka Angela Merkel je doslej vztrajno branila svojega zaveznika Wulffa, zato je regionalni Weser-Kurier zapisal, da bo morala »kanclerka v določenem trenutku hladnokrvno preračunati, da njej in državi bolj škodi Wulff na predsedniškem položaju kot pa drugi predčasni odstop predsednika«.

Maja 2010 je namreč predčasno odstopil že Wulffov predhodnik Horst Köhler, ki je klonil zaradi kritik na račun njegove izjave, da je nemška vojska v Afganistanu tudi zaradi gospodarskih interesov.

Kot smo že poročali, so se na Wulffa v ponedeljek zgrnile nove obtožbe, češ da je pritiskal na najbolj bran nemški časnik Bild, naj preneha s pisanjem zgodbe o omenjenem posojilu. Predsednik države je ob tem tudi zagrozil, da bo v nasprotnem primeru pri policiji ovadil novinarje.

Wulff se je sicer zaradi afere s posojilom in počitnikovanjem pri prijateljih javno opravičil, a kritike na njegov račun ne pojenjajo, dodaja STA. Proti njemu se vseskozi pojavljajo tudi nove kazenske ovadbe, a je tožilstvo še vse zavrnilo zaradi pomanjkanja dokazov o kaznivih dejanjih. Skupno so sicer našteli že kar 20 ovadb, med njimi tudi številne anonimne.