Vzporedne volitve: Porošenko zmagal že v prvem krogu

Ukrajinski čokoladni kralj je zmagovalec predsedniških volitev, kažejo rezultati vzporednih volitev.

Objavljeno
25. maj 2014 11.38
Posodobljeno
25. maj 2014 11.44
UKRAINE-CRISIS-ELECTION-EXIT
Ma. Ja., Delo.si; Z. R., Delo
Ma. Ja., Delo.si; Z. R., Delo

21:26: Na rezultate predsedniških volitev v Ukrajini se je že odzval ameriški predsednik Barack Obama. Pozdravil je pogum Ukrajincev, ki so se danes podali na volišča. »Kljub provokacijam in nasilju se je milijone Ukrajincev podalo na volišča,« je dejal Obama in pri tem posebej izpostavil nekaj krajev na vzhodu države. Napovedal je, da se ZDA veselijo sodelovanja z novim ukrajinskim predsednikom, pa tudi z bodočim demokratično izvoljenim parlamentom. »Še naprej podpiramo ukrajinsko suverenost in ozemeljsko celovitost, obsojamo in zavračamo rusko okupacijo in poskus priključitve Krima, ter ostajamo zavezani sodelovanju z Ukrajino in ostalimi partnerji, da bi našli miroljubno rešitev konflikta.

21:20: Začasni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov je dejal, da so bile današnje predsedniške volitve v Ukrajini odprte in transparentne. Začasni ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk pa je ocenil, da so bile volitve poštene, poroča Itar Tass.

21:17: Volilna udeležba na ukrajinskih predsedniških volitvah je bila 60,04 odstotna, je sporočila tamkajšnja osrednja volilna komisija. Udeležba je bila po pisanju tiskovne agencije Itar Tass najvišja v regiji Lvov, kjer je svoj glas oddalo 76,66 odstotkov volivcev. Visoka je bila tudi v Kijevu, in sicer 68,5-odstotna, in Odesi − 47,31-odstotna.

Na prejšnjih predsedniških volitvah v Ukrajini leta 2010 je bila volilna udeležba 69,09-odstotna.

20:35: Vitalij Kličko, vodja stranke Udar, je, kot kažejo rezultati vzporednih volitev, zmagovalec županskih volitev v ukrajinskem glavnem mestu. Kot poroča Itar Tass, je osvojil 57 odstotkov glasov volivcev.

20:08: Na današnjih predsedniških volitvah v Ukrajini je pričakovati visoko volilno udeležbo, saj so iz države − z izjemo separatističnega vzhoda − poročali o dolgih vrstah pred volišči, piše Slovenska tiskovna agencija. Do 15. ure po lokalnem času (14. po srednjeevropskem) je volilna komisija poročala o 40,4-odstotni volilni udeležbi.

Še o posebej visoki volilni udeležbi poročajo iz prestolnice Kijev in zahoda države. Še začasni predsednik Oleksandr Turčinov je moral čakati okoli 45 minut, preden je lahko oddal svoj glas, piše STA. Na proruskem separatističnem vzhodu je bila udeležba po drugi strani neznatna.

20:03: Petro Porošenko, (kot kaže) bodoči ukrajinski predsednik, je izključil možnost pogajanj s separatisti z vzhoda države, dokler ne odložijo orožja.

19:52: Petro Porošenko je po objavi rezultatov vzporednih predsedniških volitev dejal, da bi morali v Ukrajini še letos izvesti tudi parlamentarne volitve.

19:49: Porošenko pravi, da Ukrajina ne bo priznala referenduma o neodvisnosti Krima in njegove okupacije. Na vprašanje o odnosih z Rusijo je odgovoril, da sta ključnega pomen zanj suverenost in ozemeljska celovitost Ukrajine.

19:44: Ukrajinski čokoladni baron Petro Porošenko je že razglasil zmago na predsedniških volitvah. V prvem povolilnem nagovoru privržencev, zbranih v njegovem volilnem štabu, je obljubil, da bo državi prinesel mir, Ukrajino pa usmeril v evropske vode, poroča Reuters. Dodal je, da je njegova prednostna naloga odpotovati na vzhod države ter narediti konec vojni in kaosu.

19:30: Porošenko je pred volitvami obljubljal tesnejše gospodarske in politične vezi z Zahodom. Obljubil je, da se bo postavil po robu ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, a hkrati poskušal izboljšati odnose z vzhodno sosedo, ki Ukrajini zagotavlja večino njenega zemeljskega plina, hkrati pa je tudi njen največji izvozni trg.

19:19: »Naša prednostna naloga je vsem ukrajinskim državljanom prinesti mir,« je ob oddaji glasu v ukrajinskem glavnem mestu dejal Porošenko. »Oboroženci morajo zapustiti ulice,« je dodal. Obljubil je, da bodo kmalu naredili konec vojni in korupciji ter da bodo začeli z evropsko integracijo in vzpostavljanjem demokracije, piše AFP.

19:13: Rezultati vzporednih volitev, ki so jih skupaj izvedle tri ukrajinske agencije, kažejo, da je Petro Porošenko osvojil 55,9 odstotka glasov. Nekdanja ukrajinska premierka Julija Timošenko jih je osvojila 12,9 odstotka.

Končni rezultati bodo predvidoma objavljeni jutri.

19:07: Ukrajinski čokoladni kralj Petro Porošenko je zmagovalec predsedniških volitev, kažejo rezultati vzporednih volitev ruske tiskovne agencije Itar Tass.

18:48: Iz mesta Doneck poročajo o protestih proti volitvam, ki se jih udeležuje okoli 2500 ljudi.

18:47: Ukrajinska volilna komisija je danes sporočila, da v mestih Doneck, Lugansk in Slavjansk na vzhodu države številni volivci ne morejo oddati svojih glasov, ker jim niso mogli dostaviti volilnih lističev.

V nekaterih krajih na vzhodu Ukrajine, ki so še vedno pod nadzorom oblasti v Kijevu, so se volivci danes odpravili na volišča, a so tudi tam večinoma naleteli na zaprta vrata.

O nasilju ne poročajo, čeprav so proruski aktivisti grozili, da so morebitno izvedbo volitev pripravljeni zmotiti tudi s silo, piše AFP. So pa o incidentih poročali še pred začetkom glasovanja, in sicer o ustrahovanju volivcev in napadih na volišča.

Nekaj nasilja pa je Ukrajino pretreslo včeraj, in sicer sta v bližini Slavjanska v navzkrižnem ognju umrla italijanski novinar in ruski prevajalec, piše STA. Po poročanju medijev naj bi šlo za Andreo Rocchellija in Andreja Mironova. V Slavjansku je bil ponoči v napadu na skladišče ukrajinske nacionalne garde ubit tudi ukrajinski vojak, dva pa sta bila ranjena.

Za varnost volitev danes skrbi več kot 82.000 policistov in 17.500 prostovoljcev; potek volitev nadzira 1200 mednarodnih opazovalcev.

17:50: Ruski premier Dmitrij Medvedjev je na dan predsedniških volitev v Ukrajini začel dvodnevni obisk na polotoku Krim, ki ga je Moskva Ruski federaciji priključila po marčevskem referendumu in izraženi želji.

Kijev je obisk po pisanju STA označil za namerno provokacijo. »Obisk ruskega premiera v okupiranem delu Ukrajine na dan predsedniških volitev je še posebej predrzna in namerna provokacija, katere cilj je destabilizacija razmer v Ukrajini,« je sporočilo tamkajšnje zunanje ministrstvo.

15:50: Ukrajinsko notranje ministrstvo je sporočilo, da se je 29.000 od skupno 33.500 volišč po državi odprlo pravočasno. Volivci so se množično odzvali predvsem v glavnem mestu Kijev in na zahodu države, na vzhodu, ki je v rokah separatistov, pa večina volišč ostaja zaprtih, piše Slovenska tiskovna agencija.

Tri ure po odprtju volišč je bila volilna udeležba na ukrajinskih predsedniških volitvah 17-odstotna.

***

Kijev − Ukrajinski volivci na predsedniških volitvah izbirajo naslednika pred meseci odstavljenega Viktorja Janukoviča.

Kandidatov za novega predsednika države je 21. Kot smo v Delu že poročali, največ možnosti za zmago, morda že v prvem krogu, pripisujejo ukrajinskemu čokoladnemu kralju Petru Porošenku, ki naj bi po javnomnenjskih raziskavah že v prvem krogu dobil najmanj 40 odstotkov glasov. Podpira ga tudi izjemno priljubljeni Vitalij Kličko iz stranke Udar, ki se je umaknil iz predsedniške tekme in se odločil, da bo raje kandidiral za župana Kijeva.

Na drugem mestu je nekdanja ukrajinska premierka, t. i. plinska princesa Julija Timošenko, ki vodi stranko Domovina. Napovedujejo ji od sedem do 13 odstotkov glasov.

Na seznamu kandidatov za novega predsednika sta tudi dva nacionalista, Oleh Tjahnibok in Dmitro Jaroš, ki po raziskavah ne moreta dobiti kaj več kot dva odstotka glasov. Veliko bližje vrhu bosta menda Serhij Tihipko, član Janukovičeve Stranke regij, ki je naklonjen tesnejšim povezavam z EU, in Mihail Dobkin, nekdanji gubernator Harkova, prav tako iz Stranke regij.

Če v prvem krogu nobenemu od kandidatov ne bo uspelo zbrati dovolj glasov podpore, bo drugi krog volitev čez tri tedne, 15. junija.

Na volišča je povabljenih 35 milijonov volivcev, vendar pa bodo volitve težko izvedli v separatističnih pokrajinah Doneck in Lugansk na vzhodu države, kjer so proruski aktivisti napovedali, da njihove izvedbe ne bodo dopustili. Po nekaterih ocenah naj bi volitve preprečili kar 20 odstotkom volivcem.

Volišča se bodo zaprla ob 19. uri po srednjeevropskem času, prve izide je pričakovati po 23. uri.