Vzporedne volitve: zmaga, a velik padec Enotne Rusije

Putinova stranka je kljub zmagi doživela precejšen udarec. Poslušajte komentar Delove dopisnice iz Moskve Polone Frelih.

Objavljeno
04. december 2011 10.09
Posodobljeno
04. december 2011 10.41
Ma. Ja., Mo. Z., Delo.si
Ma. Ja., Mo. Z., Delo.si

Moskva − Po podatkih vzporednih volitev je stranka ruskega premiera Vladimirja Putina Enotna Rusija dobila 48,5 odstotka glasov, s čimer je po poročanju britanske tiskovne agencije Reutres v dumi, spodnjem domu ruskega parlamenta, osvojila 220 sedežev − 95 manj kot leta 2007. Kljub presenetljivo velikemu upadu podpore je predsednik Enotne Rusije Boris Grizlov stranki čestital za zmago. Kot je dejal, v stranki upajo, da bodo v dumi osvojili večino.

Kot kažejo podatki Vseruskega centra za raziskavo javnega mnenja, se je za Enotno Rusijo z 19,8-odstotki osvojenih glasov uvrstila Komunistična partija, ki ji z 12,8 odstotki osvojenih glasov sledi Pravična Rusija, tej pa z 11,4 odstotki liberalnodemokratska stranka. Ostale stranke sedemodstotnega volilnega pragu niso dosegle.

Še manj ugodni za stranko premiera Putina so podatki Fundacije za javno mnenje, ki je ocenila, da je Enotna Rusija osvojila 46 odstotka glasov, komunisti pa 21 odstotkov. Prvi uradni rezultati po preštetih približno 17 odstotkih glasov pa kažejo, da je za Enotno Rusijo glasovalo 45,9 odstotka, za komuniste 20,7 odstotka, za liberalne demokrate 14,3 odstotka, za stranko Pravična Rusija pa 13,3 odstotka volilnih upravičencev.

Če bo te podatke potrdila tudi ruska volilna komisija, bo to za premiera Putina, ki se namerava na marčevskih predsedniških volitvah znova potegovati za položaj prvega moža v državi, prav gotovo precejšen udarec. Rezultat bi lahko zamajal tudi tla pod nogami aktualnega predsednika in bodočega premiera Dmitrija Medvedjeva.

Predsednik osrednje volilne komisije Vladimir Čurov je sicer napovedal, da bodo prve uradne rezultate volitev objavili potem, ko bodo prešteli več kot 99 odstotkov glasov, kar se bo najverjetneje zgodilo že jutri.

Polona Frelih: velik poraz in rezultat naveličanosti

Delova dopisnica iz Moskve Polona Frelih ocenjujem da so rezultati vzporednih volitev dokaj kredibilni. Ocenjuje jih sicer kot velik poraz in rezultat naveličanosti z vladajoč stranko in vladajočim tandemom Putin-Medvedjev. Ta bo po njenih besedah za slab rezultat najverjetneje okrivil uradno vodstvo stranke − nekateri analitiki sicer menijo, da jima ta rezultat celo ustreza, saj bi se zdaj lahko znebila starih obrazov.

Kot dodaja Delova dopisnica, formalno ta rezultat ničesar ne spremeni − na predsedniških volitvah prihodnje leto bo tako vseeno zmagal Putin. Iz vodstvenega položaja v državi bi bil morda prisiljen oditi le, če bi bil ruski parlament večstrankarski, kar pa ni, pravi. Enota Rusija namreč kljub slabšemu rezultatu ohranja večino, izgubila je le ustavno večino, kar pomeni, da lahko še vedno sprejema večino zakonov, ne more pa sprejemati ustavnih sprememb.

Poslance izbiralo 110 milijonov volilnih upravičencev

Priložnost, da spremenijo sestavo dume, je danes sicer dobilo približno 110 milijonov volilnih upravičencev v Rusiji. Prva od skupaj 95.000 volišč so se na ruskem Daljnem vzhodu odprla sinoči ob 21. uri po srednjeevropskem času, zadnja pa so se v ruski eksklavi Kaliningrad zaprla ob 18. uri po srednjeevropskem času. Po podatkih osrednje volilne komisije je bila volilna udeležba do 18. ure po moskovskem času, torej tri ure pred zaprtjem zadnjih volišč v Kaliningradu, 50,4-odstotna. Prvi uradni rezultati bodo znani v zgodnjih urah ponedeljka.

Volivci so v največji državi na svetu izbirali 450 poslancev spodnjega doma parlamenta, katerih mandat bo v skladu z novo zakonodajo namesto štirih trajal kar pet let. Na volitvah je sodelovalo sedem registriranih političnih strank, po napovedih javnomnenjskih raziskav pa je najbolje kazalo štirim: Enotni Rusiji, Komunistični partiji, Liberalnodemokratski stranki in Pravični Rusiji.

Najbolj umazane volitve v ruski zgodovini 

Aktivisti so današnje volitve že označili za najbolj umazane v zgodovini Rusije. Po njihovih besedah so jih namreč zaznamovali pritiski, zastraševanje in hekerski napadi na opozicijske spletne strani, med njimi na stran neodvisne organizacije za spremljanje volitev Golos in spletno stran priljubljenega radia Eho Moskva. Tudi številni ruski blogerji se pritožujejo, da njihovi blogi danes niso dostopni.

Na nepravilnosti so opozorile tudi nekatere stranke. Komunistična partija se je tako pritožila, da so volitve zaznamovale množične prevare.