Z avtom v čakalnico

Avstrija: Brez starostnih omejitev Starejši povzročijo celo manj nesreč
Fotografija: Na avstrijskem AMZS pravijo, da starejši za volanom nikakor ne pomenijo večjega tveganja, nasprotno: so bolj izkušeni in pri vožnji manj tvegajo.
Foto Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Na avstrijskem AMZS pravijo, da starejši za volanom nikakor ne pomenijo večjega tveganja, nasprotno: so bolj izkušeni in pri vožnji manj tvegajo. Foto Jože Suhadolnik

Dunaj – V Avstriji nimajo nikakršnih starostnih omejitev oziroma obveznih zdravniških pregledov po določenem letu. Zato se je pred kakim letom vnela polemika, ko je v spodnjeavstrijskem mestecu Horn 84-letna voznica z mercedesom zapeljala v čakalnico zdravstvenega doma. Takrat so Zeleni predlagali, da bi morali po 80. letu uvesti obvezne in bolj pogoste zdravniške preglede. A so poznavalci ugotovili, da starejši statistično povzročijo celo manj prometnih nesreč kot drugi vozniki. Čeprav je v Avstriji starejših od 65 let okoli 15 odstotkov ljudi, so udeleženi le v osmih odstotkih prometnih nesreč.

Pri tamkajšnjem AMZS pravijo, da starejši za volanom nikakor ne pomenijo večjega tveganja, prav nasprotno: so bolj izkušeni in manj tvegajo. Upoštevajo hitrostne omejitve, izogibajo se daljšim potovanjem z avtomobilom, vožnji v slabem vremenu, ponoči in po slabših cestah. Vedo tudi, kje so meje pri pitju alkohola, manj uporabljajo telefon in navigacijo med vožnjo, za katero se tudi vnaprej bolje pripravijo kot drugi, vmes večkrat počivajo. Pravijo še, da zelo pazijo na svoje zdravje in redno hodijo na preglede. Je pa res, da morajo ob hujših zdravstvenih težavah dokazovati, da so še sposobni voziti.

Starejšim voznikom lahko zaradi suma, da imajo težave pri vožnji, začasno odvzamejo dovoljenje policisti ali pa jih zavrnejo uradniki pri podaljševanju dovoljenja, če denimo opazijo tresoč podpis, očitno slab vid ali neprimerno duševno stanje – v takih primerih jih pošljejo k zdravniku, ta nato odloči, ali je nekdo še sposoben voziti.

Komentarji: