Za železniško nesrečo pri Splitu zaporni kazni

Sodišče je nekdanjega direktorja HŽ obsodilo na štiri leta zapora, nekdanjega svetovalca pri podjetju Intrade pa na tri.

Objavljeno
03. maj 2013 16.37
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Zagreb - Splitsko sodišče je po dveh letih in pol sprejelo odločitev o odgovornosti peterice obtoženih za hudo železniško nesrečo leta 2009, ko je zaradi protipožarnega sredstva v bližini Splita iztiril potniški vlak. Šest ljudi je umrlo, 55 je bilo ranjenih.

Zaradi ogrožanja javne varnosti iz malomarnosti je sodišča na štiri leta zapora obsodilo nekdanjega direktorja hrvaških železnic (HŽ) Ivana Medaka, na tri leta zapora pa nekdanjega svetovalca pri podjetju Intrade, ki je HŽ prodalo sredstvo, Joza Bazina. Preostale trije - direktor podjetja Intrade Ivan Tomašković, vodja protipožarne zaščite HŽ v Splitu Drago Rogulj in gasilec Branko Tišljar - so vseh obtožb oproščeni. Sodba še ni pravnomočna.

Sodnik Damir Romac je po poročanju Večernjega lista povedal, da so sodni izvedenci dokazali, da je bilo za nesrečo krivo protipožarno sredstvo, katerega so le malo pred prihodom vlaka nanesli na progo med Zagrebom in Splitom. Zaradi sredstva so kolesa vlaka, na katerem je bilo v času nesreče več kot 100 potnikov, zablokirala, nekaj metrov naprej pa je iztiri.  

Po pojasnilih sodišča, Medak zaradi nakupa protipožarnega sredstva, ki ni bilo opreverjeno, nosi odgovornost za nesrečo. Čeprav ni zavestno ogrožal varnosti v javnem prometu, bi se moral po besedah sodnika pozanimati o uporabljenem sredstvu. Iz podobnega razloga je sodišče obsodilo tudi Joza Bazina, saj bi moral kot strokovnjak z dolgoletnimi izkušnjami poznati lastnost prodanega retardanta.

Hrvaške železnice so družinam umrlih potnikov izplačale slabe štiri milijone kun (533.000 evrov), ranjenim pa 1,2 milijona kun (160.000 evrov) odškodnin.