Začel se je prizivni postopek v primeru Ruby

Nekdanji premier Silvio Berlusconi se današnje obravnave zaradi opravljanja družbenokoristnega dela ni udeležil.

Objavljeno
20. junij 2014 16.02
ITALY-POLITICS-CRIME-BERLUSCONI-TRIAL
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Milano − Na sodišču v Milanu se je dopoldne začel prizivni postopek proti nekdanjemu italijanskemu premieru Silviu Berlusconiju v primeru Ruby, v katerem je bil obsojen na sedem let zapora in dosmrtno prepoved opravljanja javnih funkcij zaradi spolnih odnosov z mladoletno prostitutko in zlorabe položaja. Berlusconi danes ni prišel na sodišče.

Trikratni nekdanji italijanski premier trenutno namreč opravlja družbenokoristno delo v domu za ostarele zaradi davčne utaje, zato ga na današnji prvi obravnavi v prizivnem postopku ni bilo.

Po poročanju Slovenske tiskovne agencije je sodišče danes obravnavalo predvsem postopkovna vprašanja, kot sta koledar zaslišanj ter odločitev, ali bo prizivni postopek javen ali bo potekal za zaprtimi vrati. Glede na koledar sodišča bo sodba razglašena 18. julija.

Medijski mogotec zahteva oprostitev, saj trdi, da ni storil nobenega kaznivega dejanja. 77-letni Berlusconi zanika, da bi imel leta 2010 spolne odnose s takrat 17-letno Karimo El Mahroug na razvpitih zabavah bunga bunga v njegovi vili. Obsojen je bil tudi zlorabe položaja, ker je poklical na policijsko postajo in zahteval izpustitev Ruby, ki je bila aretirana zaradi domnevne kraje, piše STA.

Njegovi odvetniki so trdili, da je Berlusconi mislil, da je Ruby nečakinja bivšega egiptovskega predsednika Hosnija Mubaraka in da se je hotel izogniti diplomatskemu škandalu. Tožilstvo je po drugi strani trdilo, da je zgolj poskušal prikriti njuno razmerje.

Berlusconija v prizivnem postopku zastopa nova odvetniška ekipa. Sodišče namreč sumi, da sta njegova običajna odvetnika Niccolo Grhedini in Piero Longo na prvi stopnji poskušala vplivati na priče, zato je proti njima začelo preiskavo. Berlusconija po poročanju STA tako v prizivnem postopku zastopata profesorja Franco Coppi in Filippo Dinacci.

Po poročanju italijanskih medijev bi prizivno sodišče sodbo v primeru Ruby lahko objavilo že konec julija ali septembra. Če bo sodišče druge stopnje potrdilo obsodbo, bo šel primer po vsej verjetnosti na vrhovno sodišče, kjer naj bi postopek znova trajal več mesecev. Če bo Berlusconi na koncu pravnomočno obsojen, bo kazen odslužil v hišnem priporu, ker je star več kot 70 let.