Začenjajo se največje pomorske vojaške vaje na svetu

Pomorskih vojaških vaj, ki potekajo pod vodstvom ZDA, se letos prvič udeležuje tudi kitajska mornarica.

Objavljeno
26. junij 2014 10.57
USA/
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Honolulu − V Tihem oceanu v okolici Havajev se danes pod vodstvom ZDA začenjajo največje pomorske vojaške vaje na svetu Rob Pacifika (Rimpac), ki se jih letos prvič udeležuje tudi kitajska mornarica. Pomorske sile 23 držav se bodo po poročanju Slovenske tiskovne agencije skupaj urile do 1. avgusta.

Američani vaje Rimpac izvajajo od leta 1971, in sicer približno vsako drugo leto. Poleg Kitajske bo letos prvič na vajah tudi mornarica Bruneja, kar pa ne vzbuja toliko zanimanja kot nastop kitajske mornarice pod poveljstvom ameriškega viceadmirala.

Vodja pacifiškega poveljstva ameriških oboroženih sil, admiral Samuel Locklear meni, da gre za velik korak za Kitajce, še posebej zato, ker bodo pod poveljstvom Američana. »Moramo iti mimo teh vprašanj zgodovinske narave, ki povzročajo težave v regiji, in če bomo tako sodelovali, nam bo uspelo,« je izjavil admiral.

Mislil je na napetosti, ki jih povzroča Kitajska z državami, s katerimi deli morsko mejo. Kitajska je začela prerisovati pomorske meje z Japonsko, Filipini in Vietnamom in pri tem naletela na nasprotovanje ZDA, ki zahtevajo, naj države spore rešijo po mirni poti, piše STA.

Vojaški odnosi med ZDA in Kitajsko so ponavadi prva žrtev napetosti na drugih področjih, sodelovanje Kitajske na vajah Rimpac pa kaže, da te trenutno niso tako velike, kljub nenehnemu medsebojnemu obtoževanju okrog takšnega ali drugačnega vohunjenja.

Leta 1989 so bili odnosi žrtev zatrtja mirnih demonstracij na Trgu nebeškega miru v Pekingu, leta 1995 in 1996 zaradi kitajskega ogrožanja Tajvana z izstreljevanjem raket, leta 1999 zaradi bombardiranja kitajskega veleposlaništva v Beogradu, leta 2001 pa zaradi trčenja kitajskega lovca z ameriškim vohunskim letalom.

Kitajska si želi večjega spoštovanja kot velika sila in novembra lani je samovoljno razglasila območje varovanja zračnega prostora nad delom Južnega Kitajskega morja. Z Japonsko se bode okoli spornih otokov, Vietnam pa provocira z naftno ploščadjo preblizu meje, piše STA.

Kitajci sicer že tri leta sodelujejo na pomorskih vajah z Rusijo, in to z veliko večjo udeležbo kot tokrat na Rimpacu. Kitajci pošiljajo na vaje raketni rušilec in fregato ter oskrbovalno in bolniško ladjo z vsega skupaj 1100 mornarji. Na vajah bo sodelovalo skupaj 23 držav s 47 ladjami, šestimi podmornicami, 200 letali in 25.000 mornarji. Poveljeval bo ameriški viceadmiral Kenneth Floyd.

Tema vaje je »sposobni, prilagodljivi, partnerji«, mornarji pa se bodo urili med drugim v pomoči ob nesrečah, pomorskem nadzoru, amfibijskih operacijah, lovu na pirate, iskanju min in raznih bojnih operacijah.

Kot še poroča STA, sodelujejo mornarice iz Avstralije, Bruneja, Kanade, Čila, Kolumbije, Francije, Indije, Indonezije, Japonske, Malezije, Mehike, Nizozemske, Nove Zelandije, Norveške, Kitajske, Peruja, Južne Koreje, Filipinov, Singapurja, Tajske, Tonge, Velike Britanije in ZDA.