Zadnja priložnost za nagovor volivcev v Franciji

Nicolas Sarkozy je medtem znova zavrnil navedbe, da je Moamer Gadafi financiral njegovo volilno kampanjo leta 2007.

pet, 04.05.2012, 11:00; spremenjen: 13:40
V čigavih rokah bo Francija, spremljajte na Delovi interaktivni grafiki.

Pariz - Za oba kandidata, ki sta se uvrstila v drugi krog predsedniških volitev v Franciji, je danes zadnja priložnost, da nagovorita volivce, opolnoči namreč nastopi volilni molk.

Kandidat Socialistične stranke François Hollande se danes odpravlja v Moselle, od tam pa v Perigueux (regija Dordogne). Nicolas Sarkozy pa bo volivce nagovoril na zahodu Francije, in sicer v Sables d'Olonne.

Zadnje javnomnenjske poizvedbe še naprej napovedujejo zmago Hollandu (po Ipsosu bi 3. maja za Hollanda glasovalo 52,5 odstotka vprašanih, za Sarkozyja pa 47,5). Poznavalci so si sicer enotni, da bo izid drugega kroga predsedniških volitev tesen; 28 odstotkov volivcev v Franciji se odloči »tik pred polnočjo«.

V četrtek je petouvrščeni v prvem krogu predsedniških volitev François Bayrou - 22. maja je prejel 9,1 odstotka glasov - naznanil, da bo v drugem krogu podprl socialista Hollanda. Bayrou iz Demokratičnega gibanja (MoDem) je dejal, da se je Sarkozy nagnil preveč v desno.

Nicolas Sarkozy je po pisanju francoskega dnevnika Libération Bayroujevo odločitev označil za »konradiktorno« z njegovim predvolilnim programom, v katerem je bil glavni podarek na javnem dolgu. Tudi francoski premier François Fillon je Bayorujevo odločitev, da bo ta podprl Hollanda, označil za »nerazumljivo«. Kot je dejal Fillon, je namreč Bayroujeva odločitev v nasprotju s tem, kar je poudarjal med predvolilno kampanjo.

Sarkozy: Gadafi ni bil sponzor

Nicolas Sarkozy je danes znova zavrnil navedbe nekdanjega libijskega premiera Bagdadija al Mahmudija, da je Moamer Gadafi sponzoriral Sarjozyjevo volilno kampanjo leta 2007. Vnovični kandidat za predsedniško mesto v Franciji je navedbe nekdanjega libijskega režima označil za grotesko. Francoska novičarska spletna stran Mediapart je sicer pred dnevi objavila dokument, iz katerega je razvidno, da je Libija financirala Sarkozyjevo kampanjo, in sicer v višini 50 milijonov evrov.

Tudi vodja letošnje Sarkozyjeve kampanje Nathalie Kosciusko-Morizet je zavrnila Mahmudijevo trditev. »Kako bi lahko kdo samo za sekundo verjel Mahmudijevim obtožbam, ko pa je Sarkozy tisti, ki je bil na čelu mednarodne misije in je Libijcem priskočil na pomoč?« se je vprašala. Sarkozy je dokument Mediaparta zavrnil, češ da hočejo z njim le škodovati njegovi volilni kampanji. Dejal je tudi, da bo spletno stran tožil.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se