»Zadnje opozorilo« turškega premiera

Recep Tayyip Erdoğan je protestnike pozval, naj zapustijo park Gezi. »Naše potrpljenje je pri koncu,« je dejal.

Objavljeno
13. junij 2013 20.07
TOPSHOTS-TURKEY-POLITICS-UNREST
Ma. Ja., Delo.si; Z. R.
Ma. Ja., Delo.si; Z. R.

Istanbul − Turški premier Recep Tayyip Erdoğan je protestnikom v središču največjega turškega mesta danes poslal »zadnje opozorilo«, naj zapustijo park Gezi v Istanbulu, kjer že skoraj dva tedna potekajo protivladni protesti, ki jih je sprožil urbanistični načrt, da bi na mesto parka zgradili nakupovalno središče.

»Naše potrpljenje je pri koncu. Zadnjič svarim. Ne bomo več čakali. Umaknite se in nam pustite, da ukrepamo proti ilegalnim organizacijam,« je po poročanju turških medijev dejal Erdoğan. »Park Gezi ne pripada okupatorskim silam, pripada vsem,« je še dodal. Erdoğan je sicer že v sredo dejal, da razmišlja o referendumu glede spornega urbanističnega načrta.

Kot smo v Delu že poročali, protesti − in spopadi − v istanbulskem parku in na bližnjem trgu Taksim potekajo že skoraj dva tedna, vse odkar je policija nasilno obračunala s skupino okoljevarstvenikov. Uporaba vodnih topov in solzivca proti miroljubnih protestnikom je sprožila protivladne proteste povsod po vsej državi. V spopadih, ki so sledili, je umrlo pet ljudi, okoli 5000 pa je bilo poškodovanih.

Čeprav protestniki v Istanbulu napovedujejo, da parka Gezi ne bodo zapustili, vse dokler vlada ne bo opustila spornega načrta, so mnogi zahteve po ohranitvi parka dopolnili s pozivi k odstopu vlade. Nasprotniki namreč premiera Erdoğan obtožujejo zatiranja kritikov − novinarjev, Kurdov in vojske − ter uvajanja konservativnih islamskih vrednot.