Žalna slovesnost: Šaron je bil zapleten človek, ki je živel v zapletenih časih

V bližino ranča, kjer so pokopali Ariela Šarona, sta priletela dva izstrelka iz Gaze. Nihče ni bil ranjen.

Objavljeno
13. januar 2014 08.59
Posodobljeno
13. januar 2014 08.59
ISRAEL-SHARON/GAZA
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Tel Aviv - Izrael se je danes še zadnjič poslovil od nekdanjega premiera Ariela Šarona, ki ga domovina slavi kot junaka, tujina kot pragmatičnega politika, Palestinci in preostali arabski svet pa mu očita vojne zločine.

Osrednja žalna slovesnost za kontroverznim politikom, ki je umrl v soboto, je potekala v parlamentu, z vojaškimi častmi pa so se od njega poslovili v kraju Latrun, kjer je bil Šaron v bitki leta 1948 huje ranjen.

Njegova pot se je naposled zaključila na jugu države, nedaleč od zidov Gaze. V skladu z njegovimi željami so ga pokopali na družinskem ranču poleg njegove druge soproge Lili, ki je pred skoraj 15 leti umrla za rakom. Krsto, ovito v izraelsko zastavo, je v zemljo položilo osem generalov. Medtem, ko so se njegovi svojci tiho poslavljali od njega, sta po informacijah izraelske vojske iz Gaze priletela dva izstrelka, a večje škode nista naredila.

Izraelske sile so pred pogrebom močno poostrile varnostne ukrepe. Nebo je varoval protiraketni sistem Iron Dome. Vir blizu izraelskih varnostnih sil pa je po poročanju  BBC povedal, da je Tel Aviv Hamas pred pogrebom posvaril, naj prepreči morebitni napad iz Gaze.

»Izrael ga je ljubil in on je ljubil svoje otroke«

Med prvimi sta zbrane na žalni slovesnosti, ki jo je predvajala državna televizija, nagovorila izraelska voditelja - predsednik Šimon Peres in premier Benjamin Netanjahu. »Šaron je bil eden od največjih izraelskih vojaških poveljnikov /.../ pripadal je generaciji ustanoviteljev Izraela in imel osrednjo vlogo v izraelski zapuščini junaštva. Šaron je tesnim odnosom z našimi zaveznicami ZDA pripisoval velik pomen, a se je zavedal, da moramo naše interese trdno braniti pred svetom. Šaron je svet pozival, naj ne popušča arabskemu svetu na naš račun,« je po poročanju Haaretza povedal Netanjahu. Peres je dodal, da je bil Šaron prijatelj, voditelj in vojaški poveljnik: »Izrael ga je ljubil in on je ljubil svoje otroke. Bil si rama, na katero se je lahko naslonila varnost naših ljudi«.

Poleg drugih svetovnih državnikov so se spominu na pokojnega poklonili tudi ruski zunanji minister Sergej Lavrov, nekdanji britanski premier in odposlanec bližnjevzhodne četverice Tony Blaire, nemški zunanji minister Frank-Walter Steinmeier, češki premier Jiří Rusnok in ameriški podpredsednik Joe Biden.

»Sprejel je pogumna politično določitev - pa naj se strinjate z njim ali ne - ko je deset tisoče Izraelcem dejal, naj zapustijo svoje domove v Gazi v dobro izraelske prihodnosti. Ne spomnim se težje ali bolj kontroverzne odločitve, ki jo je moral sprejeti. Šaron je bil zapleten človek, ki je živel v zapletenih časih v zapleteni soseski,« je povedal Biden. Umika izraelskih priseljencev z okupiranih območji se je v govoru dotaknil tudi Blair, a je zavrnil idejo, da se je Šaron iz človeka, predanega vojni, prelevil v človeka, ki išče mir: »Nikoli se ni spremenil. Njegov strateški cilj je bil vedno isti - državo je treba zaščititi za prihodnje generacije. Če je to pomenilo vojno, se je bojeval. Ko je to pomenilo mir, si je prizadeval za mir z enako jekleno odločenostjo.«

»Človek buldožer«

Življenje 85-letnega Ariela Šarona, ki je zadnjih osem let preživel v komi, se je izteklo v soboto, potem ko so mu v zadnjih dneh drug za drugim odpovedovali vitalni organi.

Ariel Šaron ali »človek buldožer«, kot so ga poimenovali tako njegovi prijatelji kot sovražniki, se je bojeval v vseh izraelski velikih vojnah od ustanovitve izraelske države na ozemlju zgodovinske Palestine leta 1948. Bil je mož, ki je z ognjem in mečem uresničeval judovske sanje, hkrati pa življenja sto tisočih Palestincev spremenil v pekel.