Zaostrena spletna cenzura v Iranu in na Kitajskem

V poročilu je organizacija Novinarji brez meja 12 držav označila kot »sovražnice interneta«.

Objavljeno
12. marec 2012 13.08
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Pariz - Novinarji brez meja so v poročilu, ki so ga objavili danes, na svetovni dan proti cenzuri svetovnega spleta, opozorili, da sta Iran in Kitajske v minulem letu bistveno zaostrila nadzor nad internetom. Komunistični režim v Pekingu naj bi ob tem od zasebnih spletnih podjetij zahteval, da pomagajo pri cenzuri, piše Slovenska tiskovna agencija.

Iran pa naj bi si prizadeval za »nacionalni internet«, ki bi bil izoliran od preostalega sveta. Zelo se je poslabšal tudi položaj v Siriji, v poročilu, ki ga povzema nemška tiskovna agencija dpa, opozarjajo Novinarji brez meja.

V poročilu je omenjena organizacija 12 držav označila kot »sovražnice interneta«, ker zelo filtrirajo vsebine na spletu, omejujejo dostop do spleta, preganjajo spletne oporečnike in prek spleta širijo svojo propagando. Na seznam so se tako poleg Irana, Kitajske in Sirije znova uvrstili Mjanmar, Kuba, Severna Koreja, Savdska Arabija, Turkmenistan, Uzbekistan in Vietnam, na novo pa sta se seznamu pridružila Bahrajn in Belorusija.

Izboljšanje stanja so Novinarji brez meja zaznali v Libiji, kjer naj bi se po strmoglavljenju libijskega voditelja Moamerja Gadafija končalo »obdobje cenzure«.

Organizacija je še opozorila, da se vedno pogosteje pod pritiskom znajdejo pisci spletnih dnevnikov in spletni novinarji. V minulem letu so jih tako aretirali 199, kar je za 30 odstotkov več kot leta 2010. Trenutno je v zaporih, predvsem na Kitajskem, Vietnamu in Iranu, 120 blogerjev in spletnih aktivistov.

Novinarji brez meja so ob tem še sporočili, da je pod njihovim drobnogledom 14 držav, med njimi Francija in Avstralija, ker filtrirajo vsebine na spletu oziroma načrtujejo uvedbo filtrirnega sistema.

Organizacija s sedežem v Parizu bo nocoj enemu od blogerjev ali spletnih novinarjev podelila priznanje za njegovo delovanje v korist svobode izražanja na spletu, še piše STA.