Zaradi kibernetskega napada nemški veleposlanik za teden dni domov

Kibernetski napad na SPD je lani izvedla hekerska skupina pod okriljem ruske vojaške obveščevalne službe.
Fotografija: Fotografija je simbolična. FOTO: Š Sergei Karpukhin/Reuters
Odpri galerijo
Fotografija je simbolična. FOTO: Š Sergei Karpukhin/Reuters

Nemčija je začasno odpoklicala svojega veleposlanika v Moskvi Alexandra Grafa Lambsdorffa zaradi lanskega kibernetskega napada na vladajočo socialdemokratsko stranko (SPD), je danes sporočilo nemško zunanje ministrstvo. Po ugotovitvah Berlina je namreč kibernetski napad izvedla hekerska skupina pod okriljem ruske vojaške obveščevalne službe.

Veleposlanik bo v Berlinu ostal teden dni, nato pa se bo vrnil v Moskvo, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP še dodalo zunanje ministrstvo.

Junija lani so iz SPD sporočili, da so bili v začetku leta tarča kibernetskega napada e-poštni računi vodstva stranke. Po navedbah stranke je napad omogočila ranljivost v programski opremi, za katero takrat niso vedeli.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je nato v petek med obiskom v Avstraliji dejala, da je preiskava nemških organov pokazala, da je za kibernetski napad odgovorna hekerska skupina APT28, znana tudi kot Fancy Bear, ki deluje pod okriljem ruske vojaške obveščevalne službe GRU.

»Z drugimi besedami, šlo je za kibernetski napad na Nemčijo, ki ga je sponzorirala Rusija, kar je popolnoma nedopustno in nesprejemljivo ter bo imelo posledice,« je dodala. Kmalu za tem je Nemčija na pogovor poklicala odpravnika poslov na ruskem veleposlaništvu v Berlinu.

O podobnih napadih so sicer poročali tudi v Pragi. Po načinu izvedbe in ciljih napade češke oblasti povezujejo z isto hekersko skupino.

Preberite še:

Komentarji: