Zaradi pogajanj o združitvi Cipra razpadla vladajoča koalicija

Do danes koalicijska stranka Diko se ne strinja z načinom, kako predsednik vodi pogajanja o združitvi s ciprskimi Turki.

Objavljeno
27. februar 2014 16.17
Ma. Ja., Delo.si, STA
Ma. Ja., Delo.si, STA
Nikozija − Zaradi spora s ciprskim predsednikom Nikosom Anastasiadesom je vladajočo koalicijo zapustila desnosredinska stranka Diko, piše Slovenska tiskovna agencija. Stranka Diko se ne strinja z načinom, kako Anastasiades vodi pogajanja o združitvi s ciprskimi Turki.

Odstopili so štirje ministri, in sicer ministri za zdravje, izobraževanje, obrambo in energijo. Tiskovni predstavnik vlade Kristos Silianides je dejal, da vlada spoštuje odločitev stranke in da bodo imenovali nove ministre.

Predsednik stranke Diko Nikos Papadopoulos je odločen nasprotnik dogovora, ki so ga 11. februarja podpisali ciprski Grki in ciprski Turki in ki predvideva nadaljevanje pogajanj o združitvi otoka. Predsednika ciprskih Grkov Anastasiadesa obtožuje, da preveč popušča turški strani, in pravi, da dogovor vodi v nastanek dveh držav in ne v federalno državo.

Koalicija je razpadla le leto dni po tem, ko jo je februarja lani Anastasiades sestavil in nato sklenil dogovor o mednarodni finančni pomoči Cipru. Zdaj se je začel posvečati pogajanjem o združitvi države, ki jih podpirata tako vladajoča stranka Disy kot tudi opozicijska stranka Akel, pa tudi mednarodna skupnost, piše STA.

Po dvoletni blokadi so se na Cipru letos nadaljevala pogajanja o združitvi otoka. Cilj nadaljnjih pogajanj je iz dveh delov sestaviti federalno državo. O pristojnostih zvezne vlade in oblasti v vsakem od delov naj bi se dogovorili med pogajanji, ko bodo morali rešiti tudi vprašanja delitve lastnine in ozemeljskih zahtevkov tisoče razseljenih ljudi. O morebitnem sporazumu bodo zatem na referendumih odločali tako na turški kot grški strani otoka.

Ta je razdeljen vse od leta 1974, ko so turške sile po vojaškem udaru ciprskih Grkov, ki ga je podpirala hunta v Atenah, vdrle na severni del otoka, kjer so pozneje ustanovili Turško republiko Severni Ciper. Zadnji poskus za sklenitev dogovora o ponovni združitvi otoka je propadel leta 2004, ko so ciprski Turki načrt za združitev otoka, ki ga je pripravil nekdanji generalni sekretar Združenih narodov Kofi Annan, podprli, ciprski Grki pa so ga zavrnili. Zadnji krog pogovorov s ciljem oblikovanja federacije pa se je končal marca 2011 in nato prekinil naslednje leto, ko je Ciper prevzel predsedovanje Evropski uniji. Nadaljevanje pogajanj je zatem otežila in odložila še bančna kriza, ki je Ciper lani prisilila v prošnjo za mednarodno pomoč.