Izrael še naprej oblega Gazo

Ne ena ne druga stran ni pripravljena na premirje, a John Kerry je ocenil, da je bilo nekaj napredka že doseženega.

Objavljeno
23. julij 2014 10.47
Posodobljeno
23. julij 2014 10.47
TOPSHOTS-ISRAEL-PALESTINIAN-CONFLICT-GAZA
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Gaza − Izraelska vojska še naprej seje smrt v Gazi. V dobra dva tedna trajajočem konfliktu je doslej umrlo najmanj 640 Palestincev, velika večina med njimi civilistov, približno 4000 je ranjenih, več kot 100.000 pa na begu. Narašča tudi število žrtev na izraelski strani − po zadnjih informacijah je bilo v spopadih s Hamasom ubitih 29 izraelskih vojakov, v raketnih napadih na judovsko državo pa dva civilista.

Iz Gaze poročajo, da je bilo v izraelskih napadih doslej povsem uničenih prek 470, deloma poškodovanih pa več kot 2640 stanovanjskih hiš. Škodo je utrpelo je tudi več deset šol in mošej ter sedem bolnišnic. Razmere so med najhujšimi v mestu Kan Junis, ki ga obstreljujejo izraelski tanki in letala, in od koder si prizadeva pobegniti približno 250 palestinskih družin. Med enim od torkovih napadov izraelske vojske je bilo že drugič v prav toliko dneh poškodovano tudi poslopje Agencije ZN za palestinske begunce (UNRWA). V njihovih zatočiščih si jih je v zadnjih dneh zavetje poiskalo že več deset tisoč ljudi.

Za zdaj se zdi, da ne ena ne druga stran kljub pozivom mednarodne skupnosti ni pripravljena na premirje, a ameriški zunanji minister John Kerry, ki je danes pripotoval v Tel Aviv na srečanje z generalnim sekretarjem Združenih narodov Ban Ki Munom − ta je obe strani že včeraj pozval, naj se prenehata bojevati in začneta pogovarjati −, je ocenil, da je bilo nekaj napredka že doseženega. Kerry podrobnosti ni pojasnil.

Prvega ameriškega diplomata čaka še naporen dan. Po srečanju z Ban Ki Munom bo namreč odpotoval v Ramalo na sestanek s palestinskim voditeljem Mahmudom Abasom, pozneje pa se bo predvidoma znova vrnil v Tel Aviv na pogovore z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem.

Kerry je Izraelce in Palestince znova pozval, naj sprejmejo egiptovsko pobudo, po kateri bi še pred pogajanji prekinili spopade. Izrael je v prekinitev ognja privolil, palestinsko gibanje Hamas pa jo je zavrnilo in za ustavitev obstreljevanja predstavilo seznam zahtev, med drugim umik osemletne blokade Gaze, izpustitev več zapornikov in odprtje mejnega prehoda Rafa z Egiptom.

Na zahteve palestinskega gibanja se je med drugim odzvala tudi izraelska pravosodna ministrica Cipi Livni, ki je dejala, da Hamasovi »povsem nesprejemljivi predpogoji« za premirje ne prinašajo nobenega upanja, da se bo konflikt kaj kmalu končal. Izrael je sicer že pred tem večkrat sporočil, da bo kljub pozivom k premirju in rastočemu številu žrtev med izraelskimi vojaki nadaljeval s kopensko ofenzivo, dokler ne bo uničil mreže podzemnih predorov, ki jih prebivalci Gaze uporabljajo za dobavljanje osnovnih življenjskih potrebščin na zaprto območje, pripadniki gibanja Hamas pa tudi za napade na judovsko državo.

ZN sprožili preiskavo izraelske ofenzive v Gazi

Medtem se je na izrednem zasedanju, posvečenem razmeram v Gazi, danes sestal svet Združenih narodov za človekove pravice. Na srečanju so tako Izraelci kot Palestinci drug drugega obtoževali vojnih zločinov in trdili, da so njihova lastna dejanja v skladu z mednarodnimi pravili. »Izrael bo uničil Hamasovo vojaško infrastrukturo, a prebivalci Gaze niso naši sovražniki,« je med drugim dejal izraelski veleposlanik. Palestinski zunanji minister Riad al Malki pa je dejal, da mora Izrael odgovarjati za svoje zločine.

Na možnost, da so izraelske sile z ubijanjem civilistov ter bombardiranjem stanovanjskih sosesk in bolnišnic zakrivile vojne zločine, je opozorila tudi visoka komisarka ZN za človekove pravice Navi Pillay. Hkrati je obsodila tudi Hamasovo raketiranje Izraela in pozvala k preiskavi.

Svet za človekove pravice je danes podprl resolucijo, s katero je obsodil »razširjene, sistematične in hude kršitve človekovih pravic in osnovnih svoboščin« v Gazi, odkar je Izrael pred dobrima dvema tednoma začel z vojaškimi operacijami. Resolucija poziva tudi k preiskavi domnevnih kršitev človekovih in humanitarnih pravic na okupiranih palestinskih ozemljih. Cilj preiskave je ugotoviti dejstva in okoliščine kršitev, najti krivce in jih pozneje kaznovati ter zaščititi civiliste pred nadaljnjimi napadi, poroča AFP. Resolucija poziva tudi k takojšnji zaščiti palestinskega ljudstva, Švico kot varuhinjo ženevske konvencije pa k organizaciji konference o razmerah v regiji.