Zaradi »super Mursija« komiku grozi aretacija

Popularni politični komik Basem Jusef je obtožen žaljenja islama in predsednika Mohameda Morsija.

Objavljeno
30. marec 2013 20.32
T. C., Delo.si
T. C., Delo.si
Satirik Basem Jusef, ki je pridobil prepoznavnost z objavo amaterskih videov, v katerih je smešil znane javne osebnosti, na eni od egipčanskih satelitskih programov trikrat tedensko zabava gledalce v oddaji Program. V eni izmed zadnjih oddaj se je Jusef norčeval iz predsednika Mursija, ki ga je v skeču prikazal kot faraona in super Mursija, saj mu namreč uspeva voditi tako izvršno kot zakonodajno oblast. Sicer pa njegove šale zadenejo marsikoga, od televizijskih kolegov, priznanih muslimanskih akademikov in Muslimanske bratovščine.

Izdaja za njegovo aretacijo kaže na naraščajoče zatiranje medijske svobode in izražanja nasprotnega mnenja, vsakogar, ki nasprotuje predsedniku in njegovi stranki. Tako je v začetku tedna glavni državni tožilec izdal nalog za aretacijo petih političnih aktivistov, med njimi je tudi znani bloger, osumljenih netenja agresije proti Muslimanski bratovščini.

Jusef kljub nalogu za aretacijo ostaja piker. Na Twitter profilu je zapisal, da se bo v nedeljo odpravil do državnega tožilca, razen če bodo zanj poslali policijski avtomobil in mu prihranili težavno iskanje javnega prevoza.