Zatipkani nadzor ameriških obveščevalcev

Zaradi poročila o napakah NSA se krepi tudi spor na ameriški desnici.

Objavljeno
19. avgust 2013 18.35
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – Ameriški obveščevalci so med delom zagrešili­ na tisoče napak, je pokazal še en objavljen dokument žvižgača Edwarda Snowdna. Razkritje je v ZDA sprožilo razpravo, ali odkrite nepravilnosti kažejo na učinkovitost nadzornikov ali so še en dokaz hudega državnega vdora v zasebnost.

Časnik Washington Post je v petek objavil poročilo notranjega nadzora v največji obveščevalni agenciji NSA, po katerem so v enem letu našteli 2776 kršitev pravil o nadzoru in neupravičeno posegali v zasebnost posameznikov. V večini primerov je šlo za nedovoljen nadzor Američanov ali tujcev v ZDA, pri čemer razpon kršitev sega od zavajanja do birokratskih napak, kot so napačno vneseni podatki.

Notranja revizija je pokazala tudi na prirejanje poročil pravosodnemu ministrstvu in državnemu direktorju za obveščevalno dejavnost, iz njih so umikali podrobnosti o napakah in jih nadomeščali s splošnimi opisi. V oči bode tudi prikrivanje novega načina zbiranja podatkov tajnemu sodišču za nadzor nad tujo obveščevalno dejavnostjo, ki bedi nad delom NSA. Ko je sodišče po več mesecih uporabe nove metode izvedelo zanjo, jo je razglasilo za ­neustavno.

Ameriški predsednik Barack Obama je pred dnevi ob obljubi večje preglednosti dela državnega programa nadzora zagotovil, da je ta pod skrbnim drobnogledom in da v njem ni zlorab. »Del razloga za to je nadzor nad njegovim izvajanjem,« je dejal. Predsednik se je motil, so nemudoma ugotovili kritiki obsežnega nadzora po objavi poročila o napakah.

»Sistem ne deluje,« je prepričan republikanski poslanec Justin Amash,­ sopredlagatelj zakonskega določila o prepovedi zbiranja telefonskih podatkov Američanov, ki mu je do izglasovanja v spodnjem domu presenetljivo zmanjkalo le sedem glasov. »Predsednik je zagotovil, da ima tajno sodišče jasen vpogled [v delo obveščevalcev], predsednik sodišča pa nam je sporočil, da to ne drži,« ugotavlja Amash.

»Zabitost« in namerne zlorabe

»NSA noče priznati, kako zabita je,« je brez dlake na jeziku zatrdil novinar Shane Harris v reviji Foreign Policy. Po njegovih besedah je agencija dobila tako obsežna pooblastila tudi na podlagi izjemne bistroumnosti in sposobnosti njenih zaposlenih. »Celotna nadzorna struktura NSA se je porušila zaradi tipkarske napake,« ugotavlja Harris po objavi, da so pomotoma nadzirali telefonske klice v Washingtonu, ker je nekdo vtipkal 202 (klicno številko Washingtona) namesto 20 (klicna številka Egipta).

John DeLong, direktor NSA za skladnost delovanja s pravili, je priznal, da se je v agenciji v zadnjem desetletju zgodilo nekaj namernih zlorab, toda napake, ki jih je našla revizija, naj ne bi sodile mednje. Po njegovih besedah je revizija celo dokaz, da notranji nadzor deluje, zlorabe pa so maloštevilne. Tako naj bi analitiki pri preiskavi podatkovnih baz o telefonskih klicih v enem letu naredili dobrih sto napak, kar da je zanemarljivo ob približno 20 milijonih mesečnih poizvedb.

Podobno ugotavlja tudi nekdanji direktor NSA Michael Hayden, po njegovih besedah je število napak manj kot 0,0002 odstotka vseh po­izvedb. Dve tretjini zaznanih kršitev obsega nedovoljeno prisluškovanje telefonskim klicem tujcev, ki pripotujejo v ZDA, saj je tam za takšno dejavnost potrebna sodna odredba. Sistem agencije v takšnih primerih ni dovolj hitro zaznal vstopa tujcev v državo.

Razdeljeni republikanci

Poročilo o napakah NSA je spet razgalilo razkol znotraj republikanske stranke. Njeno libertarno krilo, ki ga predstavlja Amash, ali pa še bolj poslanec Paul Rand, namreč ostro nasprotuje posegom v zasebnost, Paul je zahteval, da bi moralo vrhovno sodišče presoditi o ustavnosti nadzornih programov. Na to se je odzval njegov strankarski kolega Peter King iz New Yorka, ki sedi v odboru za domovinsko varnost, in ga obtožil, da je natresel »kup napačnih in zavajajočih informacij«.