ZDA: Invalidsko upokojeni policisti na zatožno klop

Ameriško sodišče sumi, da je več deset invalidsko upokojenih policistov in gasilcev hlinilo hude duševne bolezni.

Objavljeno
08. januar 2014 15.08
US-152716003
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

New York - Okrožno državno tožilstvo na Manhattnu je vložilo obtožnico zoper več kot 100 policistov in gasilcev, ki so domnevno s prevaro prišli do invalidske pokojnine. Številni med njimi so prošnjo za invalidsko upokojitev vložili po terorističnem napadu 11. septembra 2001 - zaradi duševne travme menda niso mogli več opravljati svojega dela.

»Skupni znesek ukradenega davkoplačevalskega denarja bi lahko presegel 400 milijonov dolarjev,« je sporočil tožilec Cyrus Vance, ki se je s primerom množične prevare ukvarjal zadnji dve leti. 106 obtoženih so včeraj priprli, aretacija grozi še več kot dvajsetim. Preiskava se nadaljuje, z novimi dokazi pa bi se lahko tožilstvo dokopalo do novih osumljencev.

Tožilstvo je sporočilo, da za prevaro stoji četverica obtoženih - upokojeni policist, predstavnik sindikata detektivov, svetovalec za pomoč pri upokojevanju in odvetnik -, ki je svojim »klientom« svetovala, katere simptome hliniti pred invalidsko komisijo. »Vsaj od leta 1988 so ti moški več sto posameznikom svetovali, kako službo za socialno varnost prepričati, da zaradi duševnega zdravja niso več sposobni opravljati svojega dela in so zato upravičeni do mesečnega nadomestila,« je povedala Vance.

Tožilstvo je tako po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ugotovilo, da so mnogi invalidsko upokojeni živeli povsem normalna vprašanja, poleg pokojnine pa so služili tudi z drugimi aktivnostmi. Eden od njih je pilotiral helikopter, drugi je redno obiskoval igralnice v Las Vegasu, tretji je služil s šolo borilnih veščin.

Pred kratkim imenovani načelnik newyorške policije Bill Bratton je ob aretacijah sporočil, da je se mu domnevna dejanja osumljencev gnusijo:  »S tem, da so za prošnjo za invalidsko pokojnino izbrali ravno dogodke 11. septembra so si nakopali še večjo sramoto.«

Obtožnica več kot 100 obtoženih med drugim bremeni velike tatvine in poskusa velike tatvine.