ZDA preučujejo prošnjo Saleha za obisk v državi

Jemenskega predsednika Alija Abdulaha Saleha, ki se izogiba kazenskemu pregonu, bi v ZDA sprejeli le v primeru zdravljenja.

Objavljeno
26. december 2011 14.10
Posodobljeno
26. december 2011 14.18
R. T., Delo.si
R. T., Delo.si
Washington, Sana - ZDA so prejele prošnjo jemenskega predsednika Alija Abdulaha Saleha za obisk in jo trenutno obravnavajo, vstop v državo pa naj bi mu dovolile le z namenom »legitimnega« zdravljenja. Saleh je sicer v soboto napovedal, da odhaja v ZDA, da bi na ta način pomiril razmere v državi, pri čemer pa zdravljenja ni omenjal.

Kot je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP pojasnil neimenovani visoki predstavnik Bele hiše, so iz Salehovega urada prejeli prošnjo, da jemenskemu predsedniku dovolijo prihod v ZDA, in sicer z namenom specializiranega zdravljenja zaradi poškodb, ki jih je utrpel v junijskem napadu.

Salehova prisotnost v Jemnu razburja mnoge, ki menijo, da skuša na ta način še naprej uveljavljati svoj vpliv v državi, čeprav je po mesecih nasilja konec novembra vendarle podpisal dogovor o predaji oblasti. Poleg tega zahtevajo, da se Salehu sodi za krvavo zatrtje protestov, in se ne strinjajo z dogovorom, ki mu v zameno za odstop daje imuniteto pred kazenskim pregonom.

V soboto je v jemenski prestolnici Sana tako potekal množični protestni shod proti Salehu, ki se ga je udeležilo več kot 100.000 ljudi. V posredovanju varnostnih sil, ki so proti protestnikom uporabile tudi orožje, je bilo ubitih 13 protestnikov, piše STA.