ZDA: razgrevanje boja o pregretem podnebju

Bela hiša naj bi mimo kongresa omejevala izpuste toplogrednih plinov iz elektrarne.

Objavljeno
21. junij 2013 23.15
USA-INAUGURATION/
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – Ameriški predsednik Barack Obama se v drugem mandatu podaja v nov politični boj, ki ga je prva štiri leta puščal ob strani zaradi volitev. Po napovedih bližnjih sodelavcev naj bi »v prihodnjih tednih« predstavil vrsto ukrepov za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, pri čemer bo obšel okoljsko skeptičen kongres.

»Upočasnitev podnebnih sprememb zahteva odločen odziv, pri tem Nemčija in Evropa vodita,« je Obama sredi tedna pred Brandenburškimi vrati polaskal gostiteljem in staremu kontinentu. Nadaljeval je s sporočilom Američanom, da je segrevanje ozračja ena največjih groženj našega časa in da »mora naša generacija zavoljo prihodnjih generacij sprejeti mednarodni dogovor, s katerim se bo soočila s spreminjanjem podnebja, preden bo prepozno. To je naše delo, to je naša naloga.«

Po besedah Heather Zichal, svetovalke za energetsko politiko in podnebne spremembe v Beli hiši, naj bi v prihodnjih tednih razkrili nove politične pobude, ki bi temeljile predvsem na omejevanju izpustov toplogrednih plinov iz obstoječih termoelektrarn. Te so njihov največji vir v ZDA, iz njihovih dimnikov se privali okoli 40 odstotkov ameriškega toplogrednega onesnaženja.

Ob okoljski ohromelosti kongresa se bo Bela hiša naslonila na odločitev vrhovnega sodišča, ki je leta 2007 razsodilo, da je odločanje o elektrarnah v rokah izvršne oblasti. Administracija je tako omejila izpuste iz bodočih elektrarn, zdaj bo zagrizla v precej dražje in sporne omejitve obstoječih.

Časovna stiska

Pri tem nima veliko časa, saj bo uveljavljanje obsežnih novih meril zahtevalo precej časa, tudi več let, zato mora pohiteti, če jih želi še pred koncem mandata. New York Times navaja besede neimenovanega uradnika, da bi lahko novo okoljsko politiko, ki bi vključevala tudi spodbude za obnovljive vire energije in energetsko učinkovitost, razgrnili že prihodnji teden. Pri tem naj bi pazili, da novi ukrepi ne bodo potrebovali odobritve kongresa, prav tako njihovo uveljavljanje ne bi zahtevalo dodatnih finančnih sredstev, saj lahko ta odobri samo spodnji dom kongresa, v katerem vlada republikanska desnica.

Pred izbruhom kriznih let je tudi desnica podpirala ukrepe proti podnebnim spremembam, nato pa je ob zasuku k vse bolj konservativnim stališčem nasprotovanje boju proti njim postalo eden od pomembnih razločkov od tako imenovane ameriške levice. Tako se je Obama v prvem mandatu soočal z jedko retoriko in ostrimi političnimi odzivi, ko je bil govor o okoljskih ukrepih, saj jih desnica vidi kot vladno preseganje pooblastil in nepotrebne ubijalce gospodarske rasti. Navdušenja nad njimi ni tudi v delu demokratske stranke, saj jih skrbi, da bodo ukrepi zavrli zaposlovanje in povišali stroške za energijo. To še posebej velja za poslance iz zveznih držav z veliko elektrarn na premog.

Nova pobuda kaže, da je skrb za posledice podnebnih sprememb pri Obami prevladala nad gospodarskimi in političnimi zadržki. Tako naj bi agencija za zaščito okolja (EPA) uporabila zakon o čistem zraku, po katerem lahko odloča o onesnaževanju s toplogrednimi plini, in spisala nova merila za njihove izpuste. To je že storila za vozila, pravkar končuje omejitve za nove elektrarne, nato naj bi prišle na vrsto obstoječe. Pri tem gre Beli hiši na roko, da je nova (sicer okoljsko sporna) tehnologija pridobivanja zemeljskega plina iz skrilavcev povzročila plinsko renesanso v ZDA in ob njegovih nizkih cenah povzročila val gradnje precej čistejših plinskih elektrarn.

Sodni boji

Republikanci bodo zagotovo poskušali uporabiti vsa orožja, ki so jim na voljo, za preprečitev namenov Bele hiše. Trenutno v senatu blokirajo imenovanje Gine McCarthy na čelo okoljske agencije. Prav McCarthyjeva je zadnja štiri leta vodila oddelek EPA, ki je skrbel za uveljavitev zakona o čistem zraku. Ob predstavitvenem govoru pred senatnim odborom je s skrbno izbranimi besedami dejala, da agencija »trenutno ne pripravlja« novih uredb o delu termo­elektrarn. Napoved novih ukrepov bo zagotovo prilila novega vrelega olja v boj za imenovanje.

Po napovedi Grega Sargenta iz Washington Posta lahko pričakujemo tudi sodno izpodbijanje predsednikovih ukazov, pri čemer bo o njih odločalo prizivno sodišče v Washingtonu. Tudi to je vpleteno v politični boj levice in desnice, saj je Obama nedavno predlagal tri nove sodnike, republikanci pa so seveda napovedali blokado teh imenovanj. Dogajanje bo imelo vsaj en pozitiven učinek, ameriške televizije se bodo spet spomnile na zanemarjeno temo podnebnih sprememb, meni Sargent. In pripominja, da bodo zaradi tega spet dobili precej pozornosti notorični zanikovalci človekovega vpliva na podnebje.