ZDA umikajo svoje državljane iz Libije

V državi vse od padca Moamerja Gadafija divja nasilje. Oboroženi neznanci so včeraj napadli tudi dom novega premiera.

Objavljeno
28. maj 2014 13.40
LIBYA-POLITICS-UNREST
Mo. B., Delo.si, STA
Mo. B., Delo.si, STA

Tripoli − Zaradi čedalje večjega nasilja v Libiji je uradni Washington državljanom ZDA, ki so v Libiji, priporočil, naj nemudoma zapustijo to državo. Oboroženi napadalci so sicer v torek zjutraj napadli dom novega libijskega premiera Ahmeda Mitiga. Ta je bil v času napada skupaj z družino doma, a jim je uspelo, da so nepoškodovani zbežali.

Dvainštiridesetletni poslovnež Mitig je bil za premiera izvoljen ta mesec. Na tem položaju je nasledil Abdulaha al Tanija, ki je aprila odstopil zaradi napadov nanj in na njegovo družino.

Mitigov svetovalec je po poročanju STA potrdil, da je bil v torek ob 3. uri zjutraj v Tripoliju napad na premierovo hišo. Varnostniki so na napad odgovorili s streljanjem ter ranili in aretirali dva od napadalcev.

Zaradi čedalje večjega nasilja v Libiji, ki se je ponovno znašla v kaosu, razmere v državi pa so nestabilne vse od strmoglavljenje režima Moamerja Gadafija leta 2011, je ameriško zunanje ministrstvo priporočilo Američanom, naj nemudoma zapustijo državo.

Poleg tega je sporočilo tudi, da so zaradi varnostnih razlogov omejili število osebja na veleposlaništvu v Tripoliju, ki lahko ameriškim državljanom v Libiji zdaj nudi »zelo omejene nujne usluge«.

»Ameriški državljani v Libiji morajo biti izjemno previdni in nemudoma zapustiti državo,« priporoča svojim državljanom State Department. Hkrati je sporočil, da se morajo Američani zavedati, da jim v Libiji lahko grozijo ugrabitev, napadi ali smrt.

Prav tako so ZDA v torek napovedale, da bodo za primer evakuacije ameriškega veleposlaništva pred libijsko obalo napotili vojaško ladjo z okoli tisoč marinci na krovu.