ZDA »za močan britanski glas«

Ameriška administracija je izrazila zaskrbljenost glede morebitnega referenduma o prihodnosti Velike Britanije v EU.

Objavljeno
10. januar 2013 13.22
NORWAY-NOBEL-PEACE-PRIZE-EU-FILES
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
London - Administracija ameriškega predsednika Baracka Obame je izrazila zaskrbljenost glede morebitnega referenduma o prihodnosti Velike Britanije v EU. Po navedbah State Departmenta je namreč »močan britanski glas znotraj EU« v ameriškem interesu, poročanje BBC povzema Slovenska tiskovna agencija.

Visoki predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Philip Gordon je o možnosti britanskega referenduma spregovoril v sredo ob obisku v Londonu. Kot je zatrdil pred novinarji, bo Velika Britanija vedno ključna ameriška zaveznica. »Kaj je v interesu Velike Britanije, pa je odvisno od nje same,« je poudaril. A kot je dodal, razvijajo ZDA vse pomembnejši odnos z EU kot institucijo, ta pa ima vse pomembnejši glas v svetu. »In znotraj te unije želimo videti močan britanski glas,« je pojasnil. »Pozdravljamo navzven usmerjeno EU, v kateri je tudi Velika Britanija,« je dejal in dodal, da so »referendumi pogosto obrnili države navznoter«.

Z Downing Streeta so v odzivu po pisanju STA sporočili, da si tako kot ZDA tudi oni hočejo »navzven usmerjene EU, v kateri je tudi Velika Britanija«.

Britanski konservativni premier David Cameron se sooča z velikim pritiskom, naj enkrat med naslednjim sklicem parlamenta izvede referendum o britanski prihodnosti v EU. Kot je napovedal Cameron, bodo konservativci volivcem po naslednjih volitvah, predvidenih za leto 2015, ponudili »pravo spremembo« in »pravo izbiro« o položaju države v Evropi.

Cameron sicer hoče, da Velika Britanija ostane znotraj unije, a meni, da je treba na novo definirati odnos med Londonom in Brusljem in o njem odločati tudi na referendumu. To pa ne bi bil referendum o britanskem članstvu v EU. Številni konservativni poslanci po drugi strani želijo, da gre korak dlje in se obveže k referendumu o obstanku države v Uniji.