ZDA: za obrambo 662 milijard dolarjev

Obrambni proračun znaša 27 milijard manj, kot je predlagala Bela hiša.

Objavljeno
15. december 2011 06.22
Posodobljeno
15. december 2011 06.31
R. T., Delo.si
R. T., Delo.si
Washington − Predstavniški dom ameriškega kongresa je v sredo brez težav potrdil predlog zakona o porabi za obrambo v tekočem proračunskem letu 2012, potem ko je Bela hiša umaknila grožnjo z vetom zaradi nekaterih določil o terorizmu. Podobno mora sedaj storiti še ameriški senat.

Za predlog je glasovalo 283 poslancev, proti pa 136, piše Slovenska tiskovn agencija. Tako velike enotnosti v kongresu že dolgo ni bilo videti, vendar pa gre pri tem za vojaško porabo, ki je za obe stranki izjemnega pomena. Za letošnje proračunsko leto, ki se je začelo prvega oktobra, je v ta namen siecr predvidenih 662 milijard dolarjev, kar je 27 milijard manj, kot je predlagala Bela hiša.

Bela hiša je grožnjo z vetom na zakon umaknila, ker so kongresniki malce popravili določila, ki zahtevajo, da vojska prevzame aretacije in zapiranje terorističnih osumljencev. Ti prav tako ne bodo imeli pravice do sojenja in so lahko zaprti za neomejen čas. Za tiskovnega predstavnika Bele hiše Jayja Carneya so bile spremembe, s katerimi lahko predsednik odloča o tem, kdo se bo ubadal s teroristi, zadovoljive.

Proti določilom se je v sredo izrekel direktor FBI Robert Mueller, ki je v senatu opozoril, da ga kongres pošteno lomi. Vprašal je, kako bo po njihovem mnenju potekala aretacija terorističnih osumljencev nekje v ZDA, kjer ni vojske. Ob tem je tudi jasno, da ameriška vojska nima po ustavi nobenih pravic, da na ozemlju ZDA izvaja aretacije.

Predlog vojaškega proračuna med drugim vsebuje tudi nove sankcije proti iranski centralni banki in vsem bankam, ki z njo poslujejo, dodaja STA. Vendar pa predsednik lahko naredi izjemo in na primer ne uvede sankcij proti ruski ali kitajski centralni banki.

Predvidenih 700 milijonov dolarjev pomoči Pakistanu je zamrznjenih, dokler obrambni minister Leon Panetta ne bo poročal, da je Pakistan naredil vse, kar je v njegovi moči, da prepreči izdelavo bomb, s katerimi teroristi napadajo ameriške vojake v Afganistanu.