ZDA žalujejo, policija išče odgovore

Več kot 24 ur po tragičnih dogodkih je policija naposled iz šole odstranila trupla in identificirala vse žrtve.

Objavljeno
15. december 2012 07.45
Posodobljeno
15. december 2012 08.00
USA-SHOOTING/CONNECTICUT
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Newtown − V Združenih državah Amerike danes žalujejo za žrtvami tragedije, ki se je včeraj zgodila v mestu Newtown v ameriški zvezni državi Connecticut. Kot smo na Delu že poročali, je bilo v streljanju na eni od tamkajšnjih osnovnih šol ubitih 26 ljudi, med njimi 20 otrok starih med pet in deset let. Poleg tega je v včerajšnjem tragičnem dogodku umrl tudi napadalec, ki si je po svojem morilskem pohodu sodil sam, policisti pa so na še enem prizorišču zločina nedaleč od šole našli še eno truplo. Skupno je tako v včerajšnjem krvavem dogodku umrlo 28 ljudi.

V majhnem mestecu, ki si še vedno ni opomoglo od pretresa, se je sinoči stotine ljudi udeležilo maše za žrtve morilskega pohoda na osnovni šoli Sandy Hook. Med slovesnostjo so prebrali pismo papeža Benedikta XVI., ki je zapisal, da Boga prosi, naj potolaži vse žalujoče, celotno skupnost pa okrepi z duhovno močjo, ki bo nad nasiljem prevladala z močjo odpuščanja, upanja in ljubezni.

»To je takšna skupnost, ki ob tovrstnih dogodkih resnično drži skupaj,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ob koncu slovesnosti dejal duhovnik Robert Weiss. »Prijatelji postanejo zelo pomembni, dokaz za to vidite nocoj tukaj,« je dodal.

»To je preizkus naše vere,« pa je dejal guverner Connecticuta Dan Malloy. »Ne le naše vere v Boga, ampak naše vere v skupnost,« je dodal. Pred tem je v odzivu na tragedijo dejal, da je njihovo skupnost obiskalo zlo.

Policija išče odgovore

Podrobnosti krvavega dogodka sicer še vedno prihajajo na dan. Policija je napadalca že včeraj identificirala kot 20-letnega Adama Lanzo, nekdanjega učenca srednje šole v istem kraju. Ameriški mediji so sprva sicer poročali, da je napadalec 24-letni Ryan Lanza, starejši brat strelca, a so pozneje to informacijo zanikali. Kot kaže, mu je mlajši brat ukradel dokumente, zato je prišlo do uvodne napake.

Za napačno se je izkazalo tudi včerajšnje poročanje, da je strelec na šoli najprej ubil svojo mater Nancy, in domneve, da je pred tem doma ubil očeta. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je namreč napadalec mamo ubil že doma in se nato odpravil na morilski pohod na šolo. Ali je bila njegova mama učiteljica ali varuška otrok, policisti še niso potrdili.

Prav tako še vedno ni znano, kaj je 20-letnega napadalca spodbudilo k napadu, čeprav pa je imel Adam po besedah svojega brata, ki sicer ni osumljen, saj je bil v času napada v službi, določene osebnostne motnje. Policija je v izjavi za javnost sicer potrdila, da je našla »zelo dobre« dokaze, ki nakazujejo, kakšen je bil njegov motiv, vendar ga ni razkrila. Je pa njihov tiskovni predstavnik Paul Vance zjutraj po lokalnem času potrdil, da je strelec nasilno vdrl v šolsko poslopje, s čimer je zavrnil podatke, da je neovirano vstopl v poslopje.

Več kot 24 ur po tragičnih dogodkih je policija naposled iz šole odstranila trupla in identificirala vse žrtve. Po pričakovanjih bo njihove identitete razkrila pozneje.

Napad pretresel ZDA in svet

Tragedija je močno pretresla ameriško javnost, streljanje pa je v mirni skupnosti slabih sto kilometrov od New Yorka povzročilo velik preplah.

Na tragični dogodek se je že včeraj odzval vidno pretreseni predsednik Barack Obama, ki je dogodek označil za grozljiv zločin. Svojcem žrtev je izrazil sožalje in dodal, da so »naša srca danes zlomljena«. Ameriški predsednik je poleg tega še povedal, da so ZDA že prevečkrat doživele nekaj podobnega, zato bo treba sprejeti pomembne ukrepe, s katerimi bodo tovrstne tragedije preprečili.

Tragični dogodek pa ni pretresel samo Združene države, ampak tudi mednarodno skupnost. Sožalje je ZDA tako izreklo že več svetovnih voditeljev, med njimi generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun, visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton in vodja evropske komisije Jose Manuel Barroso.

Sožalje je ameriški državni sekretarki Hillary Clinton danes izrazil tudi slovenski minister Karl Erjavec. »Globoko nas je pretresla in užalostila tragična novica o streljanju na šoli v Connecticutu, ki je terjalo toliko nedolžnih življenj,« je v sožalni brzojavki zapisal minister.

Sožalje in pretresenost sta izrazila tudi britanski premier David Cameron in kraljica Elizabeta II. Kot je zapisala v sporočilu ameriškemu predsedniku Baracku Obami, so »misli in molitve vseh v Veliki Britaniji in Združenem kraljestvu z družinami in prijatelji žrtev«.

Sožalje so med drugimi izrazili še francoski predsednik Fraçoise Hollande, novi mehiški predsednik Enrique Peña Nieto, avstralska premierka Julia Gillard in kanadski premier Stephen Harper, kanadski zunanji minister John Baird pa je sporočil, da Kanada v teh težkih časi stoji z ramo ob rami z Združenimi državami.

Eden najhujših strelskih napadov v zgodovini ZDA

Včerajšnji morilski pohod je bil sicer eden od najhujših množičnih strelskih napadov v zgodovini Združenih držav Amerike. V vrsti strelskih pohodov v ZDA je letos sicer umrlo več deset ljudi. Zadnji med njimi se je pred dnevi zgodil v Oregonu, kjer je napadalec začel streljati v enem od trgovskih centrov, pri čemer je ubil dva človeka, nato pa sodil še sebi. Eden od najbolj smrtonosnih napadov se je julija zgodil v mestu Aurora v zvezni državi Koloradu med premiero zadnjega filma o Batmanu, ko je napadalec James Holmes ubil 12, ranil pa 58 ljudi.

Strokovnjaki: Tragedije ni bilo mogoče preprečiti

Čeprav so ameriške šole po pokolu na srednji šoli Columbine aprila 1999, v katerem je poleg obeh napadalcev umrlo še 13 ljudi, zapravile milijone dolarjev, ki so jih vložile v detektorje kovin, varnostne kamere in pripravo načrtov za posredovanje v primeru tovrstnih dogodkov, po mnenju strokovnjakov včerajšnjega pokola na osnovni šoli Sandy Hook ne bi mogli preprečiti.

»Šola tega ne bi mogla preprečiti, če ne bi vedela, da [napadalec] prihaja,« je po poročanju britanske tiskovne agencije Reuters dejal Bill Bond, strokovnjak za varnost na šolah in nekdanji ravnatelj. Kot je dodal, si bo javnost včerajšnji dogodek zapomnila kot streljanje na šoli, čeprav je veliko bolj podoben nedavnim tragičnim dogodkom v Aurori. Včerajšnji strelec je il namreč odrasel in ne učenec, kot je običajno pri streljanjih na šolah.

Kenneth Trump, predsednik svetovalnega podjetja, ki se ukvarja z varnostjo na šolah, pa je dejal, da morajo biti izobraževalne ustanove pozorne na tovrstne samotne volkove. Meni, da se je zaradi varnostnih ukrepov ter sodelovanja med učitelji in učenci nevarnost tovrstnih dogodkov po streljanju na srednji šoli Columbine močno zmanjšala, čeprav pa za prihodnost ni optimističen. Tveganje za nasilna dejanja se je namreč zaradi stresa, ki ga povzročajo slabe gospodarske razmere, precej povečalo, hkrati pa so se zmanjšali čas in sredstva, ki so jih včasih namenili za preprečevanje tovrstnih dogodkov.