Zdravniki predlagali odklop Mandele z aparatov

Zdravniki so menda svojcem Mandele povedali, da je borec za človekove pravice v »permanentnem vegetativnem stanju«.

Objavljeno
04. julij 2013 20.57
SAFRICA-POLITICS-HEALTH-MANDELA
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Johannesburg - Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da so zdravniki svojcem 94-letnega Nelsona Mandele že 26. junija svetovali,naj izklopijo aparate, ki ga ohranjajo pri življenju. V dokumentu sodišča je zapisano, da je borec za človekove pravice v permanentnem vegetativnem stanju.

»Družini Mandela so zdravniški delavci svetovali, naj izklopijo naprave, ki ga ohranjajo pri življenju in naj ne podaljšujejo njegovega trpljenja. Njegova družina o tej možnosti resno razmišlja,« je zapisano v dokumentu, ki ga je družina sodišču predložila med sporom o lokaciji pokopa posmrtnih ostankov Mandelovih otrok.

Tiskovni predstavnik južnoafriškega predsedstva vsebine dokumenta ni hotel komentirati, je pa Mandelov soborec proti apartheidu Denis Goldberg povedal, da je bil njegov prijatelj v ponedeljek pri zavesti. »Jasno je, da gre za hudo bolnega človeka, a bil je pri zavesti in poskušal je premikati usta in oči, ko sem govoril z njim,« je povedal za AFP.

Mandelova soproga Machel je sicer danes dopoldne povedala, da njen mož ne trpi bolečin. »Minilo je že 25 dni, odkar je v bolnišnici. Čeprav je bilo Madibi občasno neudobno, ga je le malokrat bolelo,« je povedala.

Južnoafriški predsednik Jacob Zuma je danes znova sporočil, da je zdravstveno stanje ljubljenega politika, ki se je vse od 50. let prejšnjega stoletja boril proti apartheidu, še vedno »kritično, a stabilno«. V izjavi za javnost so se celotnem narodu in mednarodni skupnosti zahvalili za podporo. »Cenimo vašo ljubezen in sočutje. Madiba je deležen najboljše zdravstvene oskrbe s strani skupine strokovnjakov, ki so ves čas ob njegovi postelji,« so še zapisali.

Mandelo so 8. junija že četrtič letos zaradi težav s pljuči sprejeli v bolnišnico. Vse odtlej se pred bolnišnico v Pretorii zbira množica ljudi, ki z molitvijo prosi za njegovo okrevanje ali miren odhod s tega sveta.