Zdravstveni zamik Obamove Bele hiše

Nenadna odločitev ameriške vlade, da prestavi ključni del reforme, je presenetila zaveznike in nasprotnike.

Objavljeno
04. julij 2013 22.02
Sebastijan Kopušar, New York
Sebastijan Kopušar, New York
New York – Ameriška vlada­ je sklenila, da bo za leto dni prestavila uveljavitev ključnega­ dela reforme zdravstvenega zavarovanja. Ta od delodajalcev­ zahteva, da morajo zaposlenim ponuditi dostopno možnost za zavarovanje.

Razlog naj bi bile pritožbe gospodarstvenikov, popuščanje Bele hiše pa je menda tudi politična računica­ pred kongresnimi volitvami ­prihodnje leto.

Reforma zdravstvenega zavarovanja je ključni dosežek prvega mandata predsednika Baracka Obame, z njo naj bi velika večina Američanov dobila zavarovalno polico za medicinske storitve. Toda finančno ministrstvo je zdaj sporočilo, da za eno leto odmika tisti del zakona, ki podjetjem s petdeset ali več zaposlenimi nalaga, da morajo zanje pripraviti finančno dostopne oblike zdravstvenega zavarovanja, v nasprotnem primeru jih čaka kazen.

Tako so popustili pritiskom gospodarstva, ki je trdilo, da imajo premalo časa za uskladitev z zapletenimi zakonskimi zahtevami. Največ pritožb je prihajalo iz podjetij, ki ravno dosegajo ali presegajo mejo petdesetih redno zaposlenih (zakon je določil, da za redno zaposlene veljajo delavci, ki na teden opravijo vsaj 30 delovnih ur). Grozili so, da bodo začeli odpuščati­ ali prestav­ljati zaposlene na krajše zaposlitve, da bi se izognili uvedbi zavarovanj ali dragi kazni.

Odločitev kaže, da se Bela hiša sooča s hudimi težavami pri poskusu uresničitve zamotanega in obsežnega zakona. Pojasnilo Marka Mazurja, višjega uradnika na finančnem ministrstvu, da »bomo preučili, kako poenostaviti administrativne zahteve, ki jih prinaša zakon«, posredno priznava, da so postopki zdaj preveč zapleteni. Kar je zelo verjetno posledica kupčkanja ob nastajanju zakonodaje, s katerim so poskušali ugoditi zavarovalniškemu lobiju, hkrati pa v ZDA vseeno uvesti ne predrago splošno zavarovanje.

Posamezni analitiki sicer trdijo, da večina­ velikih podjetij že zdaj zagotavlja zaposlenim zdravstvena zavarovanja, težave imajo predvsem gostinci, trgovci in kmetijstvo, ki zaposlujejo najnižje plačano delovno silo. Poleg tega so vodstva nekaterih podjetij računala, da bo vrhovno sodišče razveljavilo zdrav­stveno reformo, ki ji je desnica po predsedniku nadela ljubkovalno ime Obamacare. A jih je njena lanska potrditev pošteno presenetila in ujela nepripravljene.

Zaradi enoletnega zamika naj bi se lažje prilagodila. Vlada ob tem zagotavlja, da bodo ostali elementi zdravstvene reforme začeli veljati v skladu z dosedanjim urnikom, vendar se pojavljajo dvomi, ali se bo napoved uresničila. Jim Napoli, višji svetovalec v podjetju za delovno pravo Proskauer Rose, pravi, da zamik zavarovalnih obveznosti za podjetja prav lahko povzroči tudi odmik obveznega zavarovanja za Američane.

Republikanci so nemudoma izrabili priložnost in še enkrat ponovili, da je reforma predraga in ne učinkuje tako, kot so obljubljali njeni avtorji. »To je jasen znak, da se zakona ne da izvajati. Upam, da bo vlada hitro spoznala, da morajo iz spon (obveznega zavarovanja) rešiti tudi ameriške družine (in ne samo podjetij),« je sporočil John Boehner, vodja desnice v spodnjem domu kongresa. Ta si že tri leta na vse kriplje prizadeva razveljaviti ali vsaj razvodeniti reformo.

Politični pritisk na senatorje

Politični analitiki vidijo odločitev Bele hiše tudi kot poskus, da bi na kongresnih volitvah leta 2014 demokratske kandidate razbremenili očitkov o neučinkoviti in (pre)dragi reformi. Toda eden od vidnejših republikanskih operativcev Brad Dayspring je prek spleta brž napovedal, da levico čaka »ponovitev razprave iz leta 2010«. Reforma je takrat spodbudila razcvet konservativnega gibanja čajankarjev, ki so ji ostro nasprotovali, demokrati pa so na kongresnih volitvah pred tremi leti močno izgubili.

Novembra prihodnje leto bo na volilnem tnalu v senatu 21 demokratskih sedežev in le 14 republikanskih. Desnica je že začela politično pritiskati na senatorje, ki so podprli zdravstveno reformo. A vsi republikanci niso prepričani, da namera Bele hiše ne bo uspela. »To je nepošteno briljantna poteza,« meni nekdanji direktor kongresne pisarne za proračun Douglas Holtz-Eakin.

»Demokratom ne bo treba pojasnjevati zapletene zakonodaje, saj jo je Bela hiša za zdaj zradirala s političnega prizorišča.«

Selitev na rame države

Po zakonu morajo vsi prebivalci­ ZDA 1. januarja 2014 imeti urejeno zdrav­stveno zavarovanje, v nasprotnem primeru jih čaka denarna kazen. Če si ga ne bodo uredili na delovnem mestu, naj bi ga sklenili na zavarovalniških tržnicah, ki bodo menda zaživele po vseh zveznih državah. Tržnice bodo vzpostavile države same, kjer tega ne bodo storile (najpogosteje zaradi nasprotovanja republikanskih lokalnih oblasti), naj bi vskočil ­Washington.

Vpisovanje v zavarovalne programe na tržnicah se bo začelo 1. oktobra, vendar kongresna pisarna za nadzor vlade meni, da te do takrat še ne bodo usposobljene za delo. Enoletni odlog za podjetja hkrati pomeni, da si bo še več zaposlenih uredilo zavarovanje na tržnicah ter zvišalo stroške za zvezni proračun. Leta 2014 bo umanjkalo tudi okoli pet milijard dolarjev, kolikor naj bi po ocenah prinesle kazni za podjetja.