Zdravstveno stanje Mandele kritično, a stabilno

»Morda počasi odhaja, a je še vedno tu,« je povedala Mandelova hči Makaziwe.

Objavljeno
27. junij 2013 11.54
SAFRICA-HEALTH-POLITICS-MANDELA
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

Johannesburg − Iz Južne Afrike danes prihajajo nekoliko bolj spodbudne novice o zdravstvenem stanju nekdanjega južnoafriškega predsednika Nelsona Rolihlahle Mandele. Iz urada predsednika Jacoba Zume so namreč sporočili, da se je zdravstveno stanje slovitega borca proti apartheidu in dobitnika Nobelove nagrade za mir ponoči izboljšalo − čeprav je še vedno kritično, je tudi stabilno.

»Danes je veliko bolje, kot je bil, ko sem ga videl sinoči,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočil Zuma in dodal, da zdravniške ekipe svoje delo opravljajo brezhibno. Zuma je državljane tudi pozval, naj molijo za očeta naroda, hkrati pa naj se izogibajo širjenju govoric o njegovem zdravstvenem stanju.

Tudi Mandelova vnukinja Ndileka Mandela je danes po obisku v bolnišnici sporočila, da je zdravstveno stanje njenega dedka še vedno kritično, a stabilno. Javnosti se je tudi zahvalila za podporo. »Vsem bi se radi zahvalili za podporo in molitev /.../ smo zaskrbljeni, a trenutno je njegovo zdravstveno stanje stabilno,« je povedala. Dodala je še, da družina slovo od ljubljene osebe težko prenaša tudi zaradi izredne pozornosti javnosti, ki budno spremlja razvoj dogodkov.

Da je njegovo zdravstveno stanje stabilno, je potrdila tudi Mandelova hči Makaziwe, ki je dejala, da se njen oče še odziva. »Ne bom lagala, ne izgleda dobro. A kot sem dejala, če govorimo z njim, se odziva in poskuša odpreti oči. Še vedno je tu. Morda počasi odhaja, a je še vedno tu,« je povedala za državni južnoafriški medij SABC.

Priprave na pogreb že tečejo

Pred bolnišnico v Pretorii, kjer leži prvi južnoafriški temnopolti predsednik, se je sinoči pri tihi molitvi v soju sveč zbralo več tisoč ljudi. Zid pred bolnišnico je v celoti prekrit s podobami priljubljenega voditelja, željami po hitrem okrevanju, baloni in cvetjem. Ponoči ga je razsvetljevalo več sto sveč.

Svojci Mandele in državni vrh pa se medtem že pripravljajo na Mandelov pogreb. Južnoafriški News24 poroča, da je vojaška kapelica v Pretorii že pripravljena, predsednik Zuma pa je odpovedal za danes načrtovani odhod v Mozambik.

Nelsona Mandelo bodo verjetno pokopali v vasi Qunu, kjer je preživel del svojega otroštva. Lokacija groba je sicer po poročanju južnoafriških medijev zanetila spor v družini. Vnuk Mandla Mandela je namreč leta 2011 brez soglasja drugih članov družine posmrtne ostanke treh Mandelovih otrok − Makgatho, Thembekile in Makaziwe − iz groba v Qunu preselil v kraj Mvezo, kjer se je Mandela rodil. Zdaj poskuša preostala družina posmrtne ostanke otrok vrniti v vas Qunu, kje je Mandela, kot je zapisal v svoji avtobiografiji Dolga pot do svobode, preživel najsrečnejše obdobje svojega otroštva.

Družinski grob v Qunu, kjer sta pokopana mati in oče Mandele, so v torek obiskali starešine ljudstva Thembu, ki so prednike ikone boja proti apartheidu prosili, naj mu prihranijo bolečino in trpljenje.

Dolgotrajna bolezen

Nelson Mandela je zaradi boja proti apartheidu 27 let svojega življenja preživel v zaporu, kjer je zbolel za tuberkulozo. Zaradi tega ga že vse življenje pestijo težave s pljuči − samo letos je bil zaradi pljučnice v bolnišnico sprejet štirikrat. Kljub temu, da se je aktivne politike umaknil leta 1999 po koncu prvega in zadnjega predsedniškega mandata, leta 2004 pa napovedal še popoln umik iz javnega življenja, številnim rojakom še vedno predstavlja simbol upanja v boljšo prihodnost.