Zdravstveno stanje Mandele se izboljšuje

Vnuk ikone boja proti apartheidu je zatrdil, da bodo Mandelo iz bolnišnice kmalu spustili v domačo oskrbo.

Objavljeno
21. junij 2013 15.14
SAFRICA-MANDELA/
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Johannesburg - Zdravstveno stanje prvega južnoafriškega temnopoltega predsednika, ki so ga v začetku meseca zaradi pljučnice znova sprejel v bolnišnico, se menda izboljšuje. »Mislim, da nihče ne bi smel gojiti napačnega prepričanja, da bo Nelson Mandela umrl že jutri, saj se to ne bo zgodilo,« je za tamkajšnji radio PowerFM zatrdil nekdanji južnoafriški predsednik Thabo Mbeki.

Nelsona Mandelo so 8. junija že četrtič letos sprejeli v bolnišnico. Vlada je takrat pojasnil, da je njegovo stanje »resno, a stabilno«. Svetovno javnost so prosili, naj se človeka, ki je postal simbol boja za enakost in svobodo, spomnijo v molitvi in opozarjali, da se je treba pripraviti na najhujše.

Dva tedna pozneje njegova družina upa, da ga bodo iz bolnišnice kmalu odpustili v domačo oskrbo. Kot je za The Star povedal njegov vnuk Ndaba Mandela je družina hvaležna za njegovo življenje in še niso pripravljeni razmišljati o njegovi smrti. »Samo Bog nam ga lahko vzame /.../ dokler še vedno sliši in razume, kar mu pravimo, se pogovarja z nami, dotlej ga bomo slavili,« je povedal.

Zdravstvene težave 94-letnega Mandele, ki 18. julija praznuje rojstni dan, so povezane z nezadostno zdravljeno tuberkulozo, za katero je zbolel v času, ko je bil 27 let zaprt zaradi boja proti apartheidu.