Že dve leti v EU velja prepoved neupravičenega geografskega blokiranja

Z uredbo EU 3. decembra 2018 je na notranjem trgu prepovedano blokiranje strank na podlagi državljanstva, kraja prebivališča ali kraja sedeža.
Fotografija: Tudi čezmejni spletni nakupi z dostavo na dom so v času korone močno narasli.  FOTO: Andreas Gebert/Reuters
Odpri galerijo
Tudi čezmejni spletni nakupi z dostavo na dom so v času korone močno narasli.  FOTO: Andreas Gebert/Reuters

Danes mineva dve leti od začetka veljave evropske uredbe 2018/302, ki prepoveduje neupravičeno geografsko blokiranje strank na notranjem trgu EU. Potrošniki so z njeno uveljavitvijo dobili lažji dostop do blaga in nekaterih storitev, ponudniki pa nove obveznosti, sporočajo z Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo. 

Ponudniki tako ne smejo zavrniti prodaje ali dostopa do svojega spletnega mesta uporabnikom iz druge države članice EU. Prav tako jih ne smejo samodejno preusmeriti v jezikovno različico države, v kateri so trenutno, razen če potrošniki s tem soglašajo. Prepovedana je tudi uporaba obrazcev, ki ljudem iz drugih držav članic EU preprečujejo vnos podatkov. Toda uvedba prepovedi geografskega blokiranja ne pomeni tudi, da bi morale v vseh državah EU veljati enake cene. Morajo pa potrošniki imeti dostop do cen, ki jih ponujajo druge države EU in EGP. Uredba od ponudnikov ne zahteva, da blago dostavi v državo potrošnika. 
 

Evropska komisija opravila analizo uporabe uredbe


Pred drugo obletnico sprejetja uredbe je evropska komisija opravila analizo prvih osemnajstih mesecev uporabe uredbe in objavila poročilo, v katerem ugotavljajo, da polovica anketiranih potrošnikov že pozna pravila o prepovedi geografskega blokiranja. Nekaj pozitivnih učinkov ugotavljajo tudi pri boljši dostopnosti in lažjem prijavljanju na tuje spletne strani ponudnikov, ki delujejo v EU.

Spletna trgovina ne sme neupravičeno geografsko blokirati potrošnikov na notranjem trgu EU. FOTO: Shutterstock
Spletna trgovina ne sme neupravičeno geografsko blokirati potrošnikov na notranjem trgu EU. FOTO: Shutterstock


Zmanjšale so se tudi pomembne ovire za potrošnike pri čezmejnih nakupih, kot na primer zahteve glede lokacije, ki uporabnikom preprečujejo registracijo na tujih spletnih mestih zaradi njihovega poštnega naslova ali omejitve pri čezmejnem dostopanju do spletnih mest, ki so zavračale dostop uporabnikov ali jih samodejno preusmerjale na lokalna spletišča. Z neomejenim dostopom do čezmejnih spletnih mest se je povečala količina nakupov z dostavo v državo kupca, čeprav uredba prodajalcev ne zavezuje k čezmejni dostavi. 

Poročilo pa obravnava tudi možnost še bolj učinkovite uporabe omenjene uredbe v prihodnje, predvsem na področju elektronskega poslovanja in dostopnosti čezmejnih avdiovizualnih vsebin. 

Preberite še:

Komentarji: