Zemeljski plaz na Kitajskem pokopal več deset ljudi

Plaz je pod seboj pokopal med 30 in 40 ljudi. Obilno deževje je sprožilo poplave ter poškodovalo hiše in mostove.

Objavljeno
10. julij 2013 12.45
TOPSHOTS-CHINA-FLOODS
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Peking − V provinci Sečuan na jugozahodu Kitajske je zemeljski plaz pod seboj pokopal med 30 in 40 ljudi, močno deževje pa je poškodovalo številne hiše in mostove ter sprožilo poplave − po nekaterih navedbah najhujše v zadnjih 50 letih.

Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal predstavnik oblasti iz kraja Zhongxing, je plaz pod seboj pokopal 11 družin. Več kot 200 ljudi so evakuirali, reševalci pa še vedno iščejo morebitne pogrešane.

Kot dodaja AFP, je velik del Kitajske v zadnjih dneh zajelo obilno deževje. Še največ preglavic je povzročilo ravno v provinci Sečuan, kjer so se od ponedeljska zrušili že trije mostovi, deževje pa je uničilo okoli 300 domov. Na območje so poslali več kot 2700 reševalcev, po navedbah agencije Xinhua pa so evakuirali slabih 37.000 ljudi.

Gorato območje na jugozahodu Kitajske je po navedbah AFP sicer pogosto deležno zemeljskih plazov in drugih naravnih nesreč, kot so na primer potresi. Aprila je zemeljski plaz vzhodno od tibetanske prestolnice Lhasa tako zasul 83 rudarjev; januarja pa je v plazu v provinci Yunnan umrlo 46 ljudi, med njimi številni otroci. Najhujša naravna katastrofa pa je provinco Sečuan doletela leta 2008, ko je v potresu umrlo več kot 80.000 ljudi.