Zmagovalec grenlandskih volitev opozicijski Siumut

Glavno vprašanje predvolilne kampanje je bilo, kako naj Grenlandija izkorišča svoja obsežna naravna bogastva.

Objavljeno
13. marec 2013 13.36
Denmark Greenland Election
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Nuuk − Na torkovih parlamentarnih volitvah na Grenlandiji je zmagala opozicijska socialdemokratska stranka Siumut, ki je osvojila 42,8 odstotka glasov volivcev, piše Slovenska tiskovna agencija. Sedeminštiridesetletna Aleqa Hammond, voditeljica zmagovite stranke, ki je v primerjavi z zadnjimi volitvami leta 2009 pridobila 16 odstotkov glasov, bi tako lahko v primeru, da ji bo uspelo oblikovati koalicijo, postala prva premierka Grenlandije.

Vladajoča desničarska stranka Inuit Ataqatigiit (IA) premiera Kuupika Kleista je s 34,4 odstotka podpore osvojila drugo mesto, kažejo uradni rezultati. »Poraz se da pojasniti z nujnimi odločitvami, ki smo jih morali sprejeti,« je vzrok za neuspeh svoje stranke pojasnil Kleist. IA je v primerjavi z zadnjimi parlamentarnimi volitvami izgubila devet odstotkov podpore, piše STA.

Tretjo mesto je osvojila konservativna stranka Atassut, medtem ko je novoustanovljena inuitska stranka, ki se zavzema za močnejšo vlogo Grenlandije in inuitskega jezika, postala četrta največja parlamentarna stranka.

Slabo sta se odrezali preostali dve dosedanji koalicijski stranki Kattusseqatigiit Parttiat in demokratska stranka, ki so jima tokrat volivci na Grenlandiji izkazali manj podpore. Kattusseqatigiit Parttiat ni dosegla niti praga za vstop v parlament, dodaja STA.

Na volitvah je lahko sodelovalo skoraj 70 odstotkov od 57.000 prebivalcev otoka, glavno vprašanje predvolilne kampanje pa je bilo, kako naj Grenlandija izkorišča svoja obsežna naravna bogastva. Glede tega je Hammondova opozarjala, da si mora država zagotoviti svoj delež dobička iz naslova koriščenja naravnih virov, prizadeva pa si za uvedbo neke vrste licenčnin na surovine, še piše STA.