ZN znova obsodili ameriški embargo proti Kubi

Generalna skupščina je že 21. leto zapored z veliko večino obsodila ameriški trgovinski, gospodarski in finančni embargo.

Objavljeno
13. november 2012 21.51
CUBA/
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si
New York − Generalna skupščina Združenih narodov je že 21. leto zapored z veliko večino obsodila ameriški trgovinski, gospodarski in finančni embargo proti Kubi. Resolucijo je podprlo 188 držav, tri so bile proti − poleg ZDA še Izrael in Palau −, Marshallovi otoki in Mikronezija pa sta se glasovanja vzdržali, poroča ameriška tiskovna agencija AP.

Letošnje glasovanje je bilo sicer zelo podobno lanskemu, ko je resolucijo podprlo 186 držav, dve sta bili proti, tri pa so se glasovanja vzdržale.

Ameriški embargo primerjali z genocidom

Kubanski zunanji minister Bruno Rodriguez je v današnjem govoru pred generalno skupščino ameriško politiko embarga do Kube označil za »nehumano, spodletelo in anahronistično«. Povedal je, da kubanske bolnišnice ne morejo dobiti zdravil za srčne bolnike in obolele za rakom, zato je ameriško politiko primerjal z genocidom. »Nobenega legitimnega ali moralnega razloga ni, da bi ohranili ta embargo,« je dodal.

»Vztrajanje pri tej politiki ni v nacionalnem interesu Združenih držav,« je dejal Rodriguez in dodal: »Ravno nasprotno − [vztrajanje pri tej politiki] škodi interesom njenih državljanov in podjetij, še posebej v času gospodarske krize in visoke brezposelnosti.« »Kje je smisel poseganja v ustavne in državljanske pravice ter svobodo potovanja za Američane, katerim preprečujejo obiskati otok, ko pa lahko obiščejo katero koli drugo državo na svetu, tudi tiste, s katerimi so ZDA v vojni?« je vprašal kubanski zunanji minister.

Rodriguez je še dodal, da čeprav je ameriški predsednik Barack Obama obljubljal nov začetek s Kubo po volitvah leta 2008, je zadnja štiri leta zaznamovalo nenehno zaostrovanje gospodarske, trgovinske in finančne blokade.

ZDA vztrajajo pri embargu

Čeprav je v času administracije predsednika Obame prišlo do nekaj izboljšanja odnosov s Kubo, med drugim do olajšav glede potovanj, so Združene države po pisanju AP jasno nakazale, da še vedno niso pripravljene povsem umakniti sankcij proti Kubi, dokler Havana ne izvede večjih gospodarskih in socialnih reform.

Kot je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP dejal Ronald D. Godard, višji svetovalec ZDA za zahodno poloblo, je embargo zgolj »eno od orodij, s katerimi ZDA spodbujajo spoštovanje do človekovih pravic in osnovnih svoboščin, h katerim so zavezani tudi Združeni narodi«.

»Resolucija o Kubi išče črno ovco za gospodarske težave otoka, ki so jih v bistvu povzročile gospodarske politike, ki jih zadnjega pol stoletja uporablja kubanska vlada,« je še dodal Godard.