Zunanji ministri EU o Srbiji in Siriji

Zunanji ministri so potrdili zaostritev sankcij proti Siriji. Možnost vojaškega posredovanja zavračajo.

Objavljeno
27. februar 2012 10.14
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Bruselj - Zunanji ministri EU v Bruslju razpravljajo o tem, ali Srbija izpolnjuje pogoje za napredek na poti v unijo, dločitev se pričakuje v torek. Poleg tega so zaostrili sankcije proti Siriji zaradi nasilja nad civilisti. Menda bodo odločili tudi o novih sankcijah proti Belorusiji, pri čemer ima zadržke Slovenija.

Ministri danes sicer o Srbiji po pisanju Slovenske tiskovne agencije le razpravljajo, a njihova razprava bo nedvomno nakazala, kakšen bo odgovor na vprašanje, ali bo Srbija v prihodnjih dneh dobila status kandidatke za članstvo v EU.

V Srbiji menijo, da izpolnjujejo vse pogoje za to. Tako mislijo tudi Francija, Italija in Avstrija, pozitivni signali pa prihajajo tudi iz Nemčije, ki je decembra lani dodelitvi statusa kandidatke Srbiji najbolj nasprotovala.

Siriji nov paket sankcij

Zunanji ministri so potrdili zaostritev sankcij proti Siriji zaradi nasilja režima nad civilisti in sistematičnega kršenja človekovih pravic. Nove sankcije vključujejo prepoved trgovine z zlatom, dragimi kovinami in diamanti, prepoved tovornih letov, zamrznitev sredstev sirske centralne banke in razširitev seznama posameznikov, kaznovanih z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanj. Med temi naj bi bilo tudi sedem ministrov.

Prav tako EU proučuje možnost vzpostavitve posebne misije za zagotavljanje miru v državi, kjer je v nasilju režima Bašarja al Asada nad nasprotniki sirske oblasti po ocenah ZN umrlo že več kot 5400 ljudi. Možnost vojaškega posredovanja, na primer po vzoru Libije, v uniji zavračajo.

»Ne vidim vojaške možnosti za rešitev problemov v tej državi. Še naprej bomo krepili sankcije, pozivali opozicijo, naj bo enotnejša, in pozivali k zagotovitvi dostopa do človekoljubne pomoči,« je dejal danski zunanji minister Villy Sovndal in poudaril, da želijo miroljubno rešitev.