Zvezda nizozemske skrajne desnice

Baudetova skrajno desna populistična stranka slavi uspeh po nizozemskih lokalnih volitvah.
 
Fotografija: Šestintridesetletni politik se rad hvali, da obvlada staro grščino in latinščino. FOTO: Chris Toala Olivares/Reuters
Odpri galerijo
Šestintridesetletni politik se rad hvali, da obvlada staro grščino in latinščino. FOTO: Chris Toala Olivares/Reuters

Thierry Baudet je novi obraz desničarskega populizma na Nizozemskem. Njegova stranka Forum za demokracijo (FVD) je na lokalnih volitvah v sredo zadala močen udarec koaliciji premiera Marka Rutteja, ki je izgubila večino v senatu. Pred dvema letoma ustanovljena Baudetova stranka je v 75-članskem senatu zasedla 13 sedežev, kar je sedež več, kot jih ima Ruttejeva konservativna Ljudska stranka za svobodo in demokracijo (VVD).

Šestintridesetletnik je glavni zagovornik »nexita« ali odhoda Nizozemske iz evropske skupnosti. V njegovi skrajno desni stranki so nastrojeni proti migrantom, kritični do ukrepov proti podnebnim spremembam in zagovarjajo referendum o članstvu Nizozemske v Evropski uniji. Nova zvezda desnice in naslednik islamofoba Geerta Wildersa se je s populistično retoriko lotil politične korektnosti, finančnih elit, novinarjev in zagovornikov večkulturnosti. Odmevala je tudi njegova kontroverzna izjava, da so »ženske na splošno manj uspešne in manj ambiciozne od moških«.

»Stojimo na ruševinah najlepše civilizacije,« je povedal takoj po uspehu stranke na volitvah in dodal: »Povzročili bomo renesanso in ustvarili okolje, v katerem bomo lahko živeli varno.« Rodil se je leta 1983 v kraju Heemstede na Nizozemskem, njegova družina ima tako valonske kot indonezijske korenine. Doktoriral je na Univerzi v Leidnu in se označil za »največjega intelektualca na Nizozemskem«. Na njegovih profilih na družbenih omrežjih je mogoče videti, kako bere filozofske traktate ali igra na klavir v pisarni.

Baudet je prav tako obtožil zdajšnjo nizozemsko vlado, da je odgovorna za ponedeljkov strelski napad na tramvaju v Utrechtu, v katerem je moški, ki se je rodil v Turčiji, ubil tri ljudi. Po njegovih besedah je Ruttejeva vlada odgovorna zato, ker je v državo dovolila vstopiti tisoče tujcem.

Preberite še:

Komentarji: