Zvišali zaporne kazni zaradi umora Pukanića in Franjića

Đuroviću so kazen zvišali s 15 na 25 let zapora, Gudurić je dobil 33 namesto 30 let, Matanić pa 35 let zapora.

Objavljeno
18. julij 2012 11.31
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Zagreb - Hrvaško vrhovno sodišče je v torek zvečer sprejelo pritožbe tožilstva in zvišalo zaporne kazni obsojencem za umor bivšega solastnika Nacionala Iva Pukanića in njegovega sodelavca Nika Franjića. Kazen so zvišali Slobodanu Đuroviću, s 15 na 25 let zapora, Bojan Gudurić je dobil 33 namesto 30 let, Robert Matanić pa 35 namesto 33 let zapora.

Ostalim obtožencem so po pisanju Slovenske tiskovne agencije potrdili prvostopenjske razsodbe ter zavrnili pritožbe odvetnikov šesterice obtoženih.

Tako je Željko Milovanović, ki je 23. oktobra 2008 podtaknil in sprožil eksplozivno napravo pred sedežem Nacionala, pri čemer sta umrla Pukanić in Franjić, tudi pravnomočno obsojen na 40 let zapora. Proti njemu poteka postopek za isto kaznivo dejanje še na beograjskem sodišču, ki za umora bremeni tudi Sretena Jocića, znanega kot Joca Amsterdam, ter Milenka Kuzmanovića. Preostalima dvema obsojencema, Luku Mataniću in Amirju Mafalaniju, so potrdili po 16 let zapora, kot je to po desetmesečnem sojenju določilo zagrebško sodišče 3. novembra 2010.

Pukanić je bil glavna tarča napadalcev, medtem ko je bil Franjić po naključju s Pukanićem, ko so napadalci sprožili bombo.

Kot so v torek poročali hrvaški mediji, so bili odvetniki Đurovića, Gudurića in Roberta Matanića šokirani ob drugostopenjski razsodbi in so napovedali nove pritožbe.

Med sojenjem niso razkrili ne motiva umora niti dejanskega naročnika. Znano je le, da je skupino morilcev organiziral Robert Matanić, ki sta mu pomagala njegov bratranec Luka Matanić in Mafalani.

Gudurić bi moral streljati na Pukanića, če podtaknjena bomba ne bi eksplodirala. Đurovića so bremenili, da je bil povezava med skupino in Jocićem, ki naj bi za umor plačal 1,5 milijona evrov.

Nekoč vplivni hrvaški tednik Nacional, ki je odpiral številne teme, tudi o početju kriminalnih skupin v regiji in njihovih povezavah z visoko politiko, je junija letos prenehal izhajati zaradi finančnih težav. Po smrti Pukanića leta 2010 so ga sicer prevzeli lastniki iz Švice.