Alenka Bratušek v DZ predstavila protikrizne ukrepe

Verjame, da bodo zlato fiskalno pravilo vpisali v ustavo do konca maja.

Objavljeno
14. maj 2013 11.20
seja DZ, Alenka Bratušek
Tanja Starič, notranja politika
Tanja Starič, notranja politika

Premierka Alenka Bratušek je ob 9.00 stopila pred poslance DZ, da bi jim predstavila protikrizne vladne ukrepe.

Povedala je, da je bilo v petek je bilo točno 50 dni nove vlade.

»V tem času nam je uspelo pripraviti dva pomembna dokumenta, zadolžili smo se drago, a ceneje, kot se je vlada kot oktobra lani, vzpostavili smo dialog s protestniki in začeli reševati podjetja. Uspeli smo pogasiti požar, ki se je zašel širiti preko Cipra. Uspeli smo in pokazali, da vemo, kaj delamo. Svetu lahko zagotovimo, da Slovenija ne bo dejavnik tveganja.

Podatki so slabi - realno se bo znižala potrošnja, predviden je padec BDP, več bo brezposelnih, stabilizacija trga dela bo šele leta 2015.

Gospodarska rast v letih 2017 in 2018 bo 1,8 odstotka. Stabilizacija javnih financ in trda rast sta naši edini možnosti. Slovenija ima zdrave temelje, zato so naša neravnovesja še vedno obvladljiva. Ključni prioriteti vlade sta stabilizacija javnih financ in zagon gospodarstva.«

Dodala je, da za letošnje leto vlada načrtuje primanjkljaj v višini 4,2 odstotka bruto domačega proizvoda, ki pa bo zaradi sanacije bank znašal 7,9 odstotka BDP.

Alenka Bratušek verjame, da bodo zlato fiskalno pravilo vpisali v ustavo do konca maja.

Vlada to zavezo jemlje resno, zato meni, da je treba upoštevati spremenjene makroekonomske razmere in spremeniti zakon.

Sanacija bank je ključna za spodbudo gospodarstva, za to bo za dokapitalizacijo potrebnih dodatnih 900 milijonov evrov. Za to je predvidena izdaja obveznic s poroštvom države v višini 400 milijonov evrov.

Država bo sprejela ukrepe za spodbudo gospodarstva, med drugim se bodo pred poletjem začeli konkretni postopki privatizacije državnega premoženja.

Strategija upravljanja naložb države bo pripravljena do konca leta.

Za to strategijo je potrebnih več kot 50 dni, zato so se odločili za posamično odprodajo podjetij, vlada pa ne bo razprodajala državnega premoženja.

Jamstvena shema, pomoč malim in srednjim podjetjem bo znašala med 500 milijoni in milijardo evrov.

Dejala je, da je prejšnja vlada je pustila katastrofalen proračun, ogromne luknje v višini več kot 400 milijonov evrov. Tisti, ki so pripravljali proračun, naj si pogledajo realizacijo v prvih petih mesecih, priznajo zmoto in kritiko najprej namenijo sebi.

Vlada bo zmanjševala število zaposlenih v javnem sektorju in klestila nepotrebne stroške.

Zujf je prinesel prihranke v višini 320 milijonov evrov.

Poudarila je, da so se uspeli dogovoriti o nadaljnjem znižanju plač v javnem sektorju, prejšnja vlada pa do marca ni naredila nič.

Zato bodo ukrepi veljali šele od junija.

Omejitve bodo veljale tudi pri pokojninah in socialnih transferjih, ker usklajevanja ne bo.

Najpomembnejša sprememba je dvig stopnje DDV z julijem. Jasno je, da dvig davkov ne vpliva pozitivno na gospodarsko rast, toda drugače ne gre, izvozniki dviga ne bodo čutili zaradi sistema poračunavanja, in to je glavni razlog za odločitev vlade.

Bratuškova je spomnila, da je tudi prejšnja vlada načrtovala dvig DDV. V Sloveniji delo ni prekomerno obdavčeno, nasprotno, je pod povprečjem EU.

Naše davčne stopnje so pod evropskim povprečjem. Delež davkov v BDP v skandinavskih državah je veliko višji kot v Sloveniji, pa nihče ne pravi, da bodo bankrotirale.

Na mizi je vlada imela več rešitev, izbrala je najmanj slabo.

Bratuškova se zaveda, da ukrepi prizadenejo ljudi. Vse rešitve so slabe. Najboljša med slabimi je tista rešitev, ki prinese gospodarsko okrevanje.

Ni čas retoričnih figur in praznih obljub, odgovornost politike je, da s svojim lastnim zgledom pokaže, kako resne so razmere, da podpre dobre rešitve, ne glede na to, kdo jih predlaga, in da se lotijo le ukrepov, ki so izvedljivi.

»Kar delamo, ne delamo zaradi Evrope, ampak zaradi nas samih. Iz krize ne bomo prišli, če bomo vedno znova sprožali pritlehne spore in male krize. Od naše kolektivne preudarnosti, pa tudi pridnosti je odvisno, kakšno prihodnost bomo živeli,« je še dejala premierka.

Ob 11.00 se bo v DZ začela javna predstavitev mnenj.