Dogovor med vlado in sindikati v zadnjem hipu

Plače uslužbencev bodo nižje, vlada pa ne bo posegala v standarde in normative.

Objavljeno
10. maj 2012 22.38
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika

Ljubljana – Ko se je v parlamentu že začenjala razprava o rebalansu proračuna, so za skupno mizo predstavniki vlade in sindikatov vendarle podpisali dogovor, ki predvsem zagotavlja – če se bo koalicija dogovora držala –, da referenduma o varčevalnem zakonu ne bo.

Dogovor vlade s sindikati – predvidoma z junijem – prinaša nižje plače javnim uslužbencem in funkcionarjem, vlada pa bo iz varčevanja umaknila sporne posege v standarde in normative ter pokojninski amandma. Po popuščanju na obeh straneh in po več kot mesecu dni pogajanj sta obe pogajalski strani, razen pri policistih, zaprli tudi vprašanje nadaljnje stavke. Štirinajst sindikatov (od 21 stavkajočih) je z vlado sklenilo stavkovni sporazum.

Stavka bo plačana. Dogovor o znižanju plač in drugih varčevalnih ukrepih (več v tabeli) pa je kmalu nato podpisalo 20 od 33 reprezentativnih sindikatov, kar je zadostni kvorum za veljavnost dogovora. Eden ključnih pogajalcev na sindikalni strani Branimir Štrukelj pravi, da so zelo zadovoljni, da jim je – tudi s stavko – v celoti uspela ohranitev socialne države, kakovostnih javnih storitev in delovnih mest. »Res pa je, da smo začasno privolili v zniževanje plač, in to v dobro vseh v tej državi.«

Preostala nerešena vprašanja – tudi morebitne posege v standarde in normative vzgoje in izobraževanja – bodo vlada in sindikati reševali v okviru socialnega sporazuma. »Vesel sem, da je dogovor podpisala večina sindikatov, grenčica ob tem je, da ga nekateri niso, upam, da ga še bodo. Zavedam se, da gre za kompromis, na koncu pa je vlada dosegla tisti minimum, ki si ga je zadala,« je bil zadovoljen minister za delo Andrej Vizjak, ki je dejal, da vlada do konca prihodnjega leta ne načrtuje dodatnih posegov v plače. »Ni prve faze ali zarote,« se je pošalil.

Dogovor v zameno za referendum

Sindikati so se v sporazumu zavezali, da ne bodo šli na referendum, če bo vlada dogovorjeno – tudi glede milejših posegov v socialne izdatke, ki jih je izpogajala zveza svobodnih sindikatov – v državnem zboru spoštovala. Nerešeno pa ostaja, kaj bo s policisti, ki stavko nadaljujejo. Vodja stavkovnega odbora sindikatov Branimir Štrukelj je po podpisu opozoril, da so argumenti policistov legitimni, njihove stavkovne zahteve pa so neuresničene že vrsto let.