Ministrstvo za finance bi oklestilo pokojnine za 150 milijonov

V Desusu nočejo politične krize, a bodo pokojnine branili.

Objavljeno
02. junij 2013 21.38
Mario Belovič, notranja politika
Mario Belovič, notranja politika
Ljubljana – Razburjenje, ki ga je povzročila napoved finančnega ministra Uroša Čuferja, da bodo letos potrebni tudi posegi v pokojninske izdatke, ne pojenja. Že danes bo Desus to vprašanje sprožil na sestanku koalicije.

Minister za zunanje zadeve in predsednik Desusa Karl Erjavec nam je včeraj potrdil, da znaša letošnji primanjkljaj v pokojninski blagajni, ki bi ga moral pokriti proračun, 150 milijonov evrov. Ta znesek bi po naših informacijah rad privarčeval tudi minister Čufer, ko je napovedal nižanje pokojninskih izdatkov. »To je povsem nesprejemljivo. Če bomo znižali pokojnine, bi to pomenilo začetek odprtega lova na pokojnine,« opozarja Erjavec. Morebitni posegi v pokojnine še niso koalicijsko usklajeni, a ministrstvo za finance (MF) z izjavo ministra že pripravlja teren za to. Morebitno znižanje pokojnin se bo zgodilo dokaj hitro, najpozneje do konca meseca. Ta teden bo o tem potekala burna polemika med koalicijskimi partnericami, ki glede tega vprašanja še zdaleč niso enotne.

Prvi izračuni, kako znižati izdatke za pokojnine, že nastajajo. Najverjetnejši način pa je, da letos upokojencem sploh ne bi izplačali rekreacijskega dodatka, ki v celoti znaša med 90 in 100 milijoni evrov. Druga alternativa, ki jo preračunavajo, je linearno znižanje pokojnin za približno štiri odstotke. Ta pot je manj verjetna, ker bi takšen poseg skoraj zagotovo romal na presojo Ustavnega sodišča. Z odlogom pa bi se pritisk na nižanje pokojninskih izdatkov konec leta zaradi fiskalne konsolidacije, ki jo še vedno izvaja vlada, le še stopnjeval.

Najverjetnejši poseg: brez upokojenskega dodatka

Poslanka SD in predsednica odbora za delo državnega zbora Andreja Črnak Meglič vlado opozarja, da bi s posegom v pokojnine proračun več izgubil kot pridobil, zato ta pot po njenem ni dobra. Za polnjenje proračuna predlaga spopad s sivo ekonomijo. Stranka SD o morebitnem posegu v pokojnine sicer še ni razpravljala. »Znižanje pokojnin bo zagotovo vplivalo na potrošnjo, zato bomo pri spodbujanju rasti BDP s tem naredili več škode kot koristi,« pravi poslanka. Poleg tega meni, da je Evropa ugotovila izrazito negativne posledice, ki jih ima krčenje javnih izdatkov na gospodarsko aktivnost; pri nas pa še »vedno ponavljamo isto mantro.« Edino možnost pri posegu v pokojnine vidi pri neizplačilu rekreacijskega dodatka, a bi to ponovno udarilo tudi najbolj revne upokojence. Če se poseg v pokojnine vendarle zgodi, je to po naših informacijah edini sprejemljiv način tudi za ministrico za delo Anjo Kopač Mrak.

V Desusu so nekateri člani že nakazali, da so se pripravljeni pogovarjati o znižanju najvišjih pokojnin, o tem bodo razpravljali v sredo. »Sam sem tudi proti temu, ker bi bilo to nepravično do ljudi, ki so vplačevali prispevke,« pred sestankom razmišlja Erjavec. V stranki, kjer so zaradi varčevanja pri pokojninah že večkrat sprožili politično krizo, tega nočejo, a bodo pokojnine branili. »Nočemo politične krize, ker se potem vrnemo na pot, na kateri smo bili pred enim tednom, ko smo skoraj morali zaprositi za mednarodno finančno pomoč,« pravi Erjavec.