Predlog poprave varčevalnega zakona ZUJF gre na vlado

Minister Vizjak je pripravil predlog sprememb varčevalnega zakona - predvsem v delu, ki zadeva pokojnine.

Objavljeno
16. oktober 2012 20.44
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si
Ljubljana - Predlog sprememb varčevalnega zakona, ki ga je zaradi zahteve po spremembah v delu, ki zadeva pokojnine, pripravilo ministrstvo za delo, gre na vlado in v parlamentarni postopek, so se po navedbah v stranki SLS danes dogovorili koalicijski partnerji.

Predlog sprememb naj bi v varčevalnem zakonu v petem odstavku 143. člena dodal novo izjemo. Čeprav nimajo podlage v vplačanih prispevkih, bi se po predlogu vsem upravičencem do dela pokojnine za upoštevanje obdobij pokojninske dobe do 31. marca 1992 pri nosilcih zavarovanja v drugih republikah nekdanje SFRJ, od 1. januarja prihodnje leto zagotovilo izplačilo pokojnin v višini, kot so jo imeli pred uvedbo varčevalnega zakona. Finančni učinki spremembe naj bi bili v letu 2013 okoli 7,5 milijona evrov.

Spremembe varčevalnega zakona v delu, ki zadeva pokojnine, so že pred poletnimi počitnicami zahtevali zlasti v DL in Desusu. Koalicija se je strinjala, da bo potreben kompromis, saj je svojo novelo zakona zaradi rezov v pokojnine predlagala tudi opozicija.

Ministrstvo za delo je predlog sprememb pripravilo in ga poslalo v koalicijsko usklajevanje, stranke pa so se danes dogovorile, da podprejo začetek postopka za sprejem predloga.

Desus predlog podpira, je danes že pojasnil predsednik te stranke Karl Erjavec. Medtem v DL menijo, da Vizjakov predlog rešuje le del težav. Zato so danes koalicijskim partnericam predstavili svoj predlog rešitev, ki pa jih javnosti še niso razkrili. Pričakovati je, da se bo koalicija o predlogih DL še usklajevala.

Predsednik DL Gregor Virant je sicer v ponedeljek dejal, da so bili posegi v pokojnine za 20 ali 25 odstotkov nepravični v vseh primerih, ne le pri tistih, ki so plačevali prispevke. In to je treba po njegovih ocenah vse popraviti.

DL je pred dnevi napovedala, da bi v primeru, da se koalicija glede sprememb še ne bi dogovorila, v prvi obravnavi podprla predlog opozicije. Po mnenju Erjavca pa je opozicijski predlog preveč oster in bi z njim izničili vse, kar so pravzaprav naredili z varčevalnim zakonom.