Pogajanja o plačah danes brez napredka

Vlada in sindikati bodo pogajanja nadaljevali v sredo.

Objavljeno
23. april 2012 15.24
Posodobljeno
23. april 2012 15.45
J. S. S., Delo.si
J. S. S., Delo.si

Ljubljana - Vladna stran je na današnjih pogajanjih o napovedanih rezih v plače javnih uslužbencev zavrnila enoten sindikalni predlog.

S koordinacijo stavkovnih odborov so se dogovorili, da bo vladna stran svoj zadnji predlog pisno posredovala sindikatom v torek popoldne. Pogajanja bodo nadaljevali v sredo.

Državni sekretar na ministrstvu za finance Aleš Živkovič je po pogajanjih pojasnil, da je vlada sindikatom danes podrobneje predstavila svoj zadnji približevalni predlog, ki predvideva 10-odstotno znižanje plač in hkratno odpravo plačnih nesorazmerij, pri regresu pa 50-odstotno znižanje mase sredstev za regres javnih uslužbencev. Že od vsega začetka je vlada pripravljena tudi na odmrznitev napredovanj v letu 2013. Živkovič je poudaril, da je zadnji predlog bistveno izboljšan glede na prvotni predlog, zapisan v predlogu zakona o uravnoteženju javnih financ, in da je vlada nekako stisnjena v kot.

Sindikati so v pisnem predlogu vladi zapisali, da pristajajo na sedemodstotno znižanje plač ob hkratni odpravi obeh četrtin plačnih nesorazmerij. Zapisali so tudi pogoje za leto 2013. Dodana so napredovanja v nazive, ki so ustavljena že dve leti, in pogoj, da se umaknejo standardi in normativi v šolstvu.

Vodja koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj je po pogajanjih podvomil v zainteresiranost vlade za sklenitev kompromisa s sindikati. Štrukelj je opozoril, da se čas izteka, saj je čas za vlaganje dopolnil še do 4. maja, ker se 7. maja začne izredna seja DZ, na kateri bodo poslanci odločali o predlogu rebalansa letošnjega proračuna in predlogu zakona o uravnoteženju javnih financ. A so koalicijski poslanci umaknili zahtevo za sklic seje, kar pomeni, da je 7. maja ne bo.

Osnova za zbliževanje stališč je na današnjem nadaljevanju pogajanj v okviru podskupine za plače enoten približevalni predlog sindikatov.

Policisti zahtevajo ločena pogajanja o njihovih posebnih zahtevah.