Sindikati pristali na osemodstotno znižanje plač

Vlada predlog sindikatov o plačah označila za spodbuden, manj optimistični pa so glede pogajanj o normativih v šolstvu.

Objavljeno
26. april 2012 13.06
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana - Sindikalna stran je na včerajšnjih pogajanjih z vlado, kjer so razpravljali o predvidenih rezih v plače javnih uslužbencev, predlagala znižanje plač za osem odstotkov, hkratno odpravo plačnih nesorazmerij in ohranitev višine regresa na lanskoletni ravni. To so za Slovensko tiskovno agencijo potrdili v sindikalni pogajalski skupini.

Minister za delo Andrej Vizjak pa je danes po seji vlade dejal, da so v pogajanjih o varčevalnih ukrepih s socialnimi partnerji prišla relativno daleč. Zadnji približevalni predlog sindikatov glede plač v javnem sektorju je po njegovih besedah signal, da se velja pogajati naprej, manj optimističen pa je glede pogajanj o normativih v šolstvu.

To po Vizjakovih besedah sicer ne pomeni, da je vlada že na karkoli pristala, pomeni le, da so na dobri poti, da dosežejo kompromis. »Vlada točno ve, kje je meja, do katere lahko popusti«, je dodal.

Glede pogajanj  o normativih v šolstvu pa je tu »malo ali nič napredka«, je komentiral Vizjak. Minister za izobraževanje Žiga Turk je tako po Vizjakovih besedah predlagal številne ukrepe za približevanje, »a druga stran ne popušča niti za milimeter«. Upanja za dogovor je tako vse manj, meni Vizjak.

Pogajanja o socialnih vprašanjih?

Obžaluje tudi, da se pogajanja o socialnih vprašanjih sploh niso začela. Sindikalna stran namreč še ni sporočila, kdo naj bi se v imenu sindikatov pogajal z vlado niti predlagala datuma prvega srečanja. Kot ocenjuje, je »stavkajočim zgolj za plače in za normative«.

Se pa vlada o socialnih vprašanjih pogaja s Zvezo svobodnih sindikatov Slovenije in različnimi civilnimi iniciativami. Ta pogajanja po Vizjakovih besedah potekajo dobro, s socialnimi partnerji imajo že skupne osnove, ki pa jih bodo razkrili potem, ko bo dosežen dogovor. O podrobnostih Vizjak ni želel govoriti, dejal je le, da gre za približevanjem vlade predlogom socialnih partnerjev pri starševskih nadomestilih in plačilu vrtca.

Glede napovedi, da bo vlada v primeru referenduma pripravila takšna dopolnila k zakonu o uravnoteženju javnih financ, da bo omehčala tiste varčevalne ukrepe, ki jih javnost najbolj zavrača, pa je Vizjak ponovil, da velja omiliti ukrepe, ki so slabo sprejeti, in zaostriti tiste, ki jih javnost podpira.

Vlada je danes sklenila tudi, da se regres za letni dopust ne izplača s plačami za april. Sklep nalaga ministrstvom, da s to odločitvijo seznanijo vse proračunske porabnike.

Sindikati so v prvem enotnem pogajalskem predlogu pred tednom dni pristali na sedemodstotno znižanje plač ob hkratni odpravi obeh četrtin plačnih nesorazmerij, ob tem pa so zapisali tudi pogoje za leto 2013. Dodana so napredovanja v nazive, ki so v mirovanju že dve leti in pogoj, da se umaknejo predlagani ukrepi na področju standardov in normativov v šolstvu.

S prvim sindikalnim predlogom bi pri plačah na letni ravni prihranili okoli 80 milijonov evrov, z drugim okoli 120 milijonov evrov, z vladnim pa okoli 200 milijonov evrov, kažejo izračuni vlade.

O nadaljevanju pogajanj se še niso dogovorili. Po Štrukljevih besedah so za pogajanja verjetno na voljo še največ  trije termini, in sicer ponedeljek, četrtek in petek v prihodnjem tednu, še piše STA