Ustavno sodišče za 26 tisoč upokojencev zahteva odločbe

Ustavno sodišče je zavrglo pritožbo, a z jasnim sporočilom, da Zpiz ni ravnal prav.

Objavljeno
17. julij 2012 11.56
Posodobljeno
17. julij 2012 12.03
Majda Vukelić, notranja politika
Majda Vukelić, notranja politika
Ljubljana – Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (Zpiz) bi moral 26.341 upokojencem, ki jim je v skladu s 143. členom zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF) od junija znižal pokojnine – nekaterim celo za 25 odstotkov –, izdati upravne odločbe, in ne zgolj obvestilo.

Tako je mogoče razumeti sklep ustavnega sodišča, ki je zaradi formalnih razlogov sicer soglasno zavrnilo ustavno pritožbo Gojka Varde iz Maribora in njegovo pobudo za začetek postopka presoje ustavnosti omenjenega člena zakona (izpodbijani predpis namreč ne učinkuje neposredno, zato je treba pred vložitvijo pobude izčrpati druga pravna sredstva). Hkrati pa je ustavno sodišče poudarilo, da je o spremembi višine pokojnine na podlagi ZUJF, čeprav zakon govori o »usklajevanju« pokojnin in izdaje nove upravne odločbe izrecno ne določa, to treba izdati. Na njeni podlagi imajo posamezniki možnost vložiti pravna sredstva, vključno z uveljavljanjem morebitne neustavnosti zakonske ureditve. To terjata načeli pravne države in pravice do enakega varstva pravic v postopkih.

Varovana pravica

Ustavno sodišče je namreč presodilo, da je pravica do pokojnine ustavnopravno varovana pravica, ki je sestavni del pravice do socialne varnosti. Ta pravica posameznikom pripada pod pogoji, določenimi z zakonom, ki mora določiti pogoje za dejansko pridobitev pokojnine in pravila za njeno odmero. Ker gre za odločanje o pravici, obveznosti in pravni koristi posameznika, mora biti o tem odločeno v predpisanem postopku z upravno odločbo.

Zpiz: Proučujemo

Na Zpizu so pojasnili, da zavod proučuje sklep ustavnega sodišča, saj nikoli doslej ni izdal nikakršne odločbe o kakršnikoli uskladitvi, tudi negativni. Do danes je zavod sicer dajal informacije o negativni uskladitvi pokojnin približno 2900 upokojencem, ki so se osebno zglasili na območnih enotah in izpostavah Zpiza, več kot 7000 upokojencem pa so na zavodu dali telefonske informacije. Po podatkih Zpiza je bilo vloženih tudi približno 5300 ugovorov.

Kako naprej

Če bodo posamezniki prejeli upravne odločbe Zpiza in jih izpodbijali pred rednim sodiščem, potem je po predvidevanjih dr. Rajka Pirnata z ljubljanske pravne fakultete najverjetneje, da bo sodišče prekinilo odločanje o pritožbah in se samo obrnilo na ustavno sodišče, da to odloči o ustavnosti ZUJF. To bi bila po Pirnatovem mnenju tudi najhitrejša pravna pot, sam pa ne dvomi, da je o višini pokojnin mogoče odločati le z upravno odločbo.