Vlada ponuja nov paket ukrepov

Vlada je pri predlogih varčevalnih paketov nekoliko popustila.

Objavljeno
03. maj 2012 21.26
N. R., notranja politika
N. R., notranja politika

Ljubljana - Pogajanja o predlaganih spremembah standardov in normativov v šolstvu, ki so jih danes v okviru podskupine nadaljevali predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja, so pokazala razhajanja predvsem pri vrtcih in združevanju šolskih okolišev.

Minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk je po pogajanjih dejal, da je ministrstvo sindikalni strani predložilo velik in uravnotežen paket na področju vrtcev, osnovnega in visokega šolstva ter znanosti, ki se »približuje interesom druge strani«. Celoten paket v izobraževanje, znanost in kulturo prinaša dodatnih 40 milijonov evrov.

Po besedah ministra Turka tako vrtec za drugega otroka ostane v 70 odstotkih brezplačen, za tretjega otroka pa je brezplačen v celoti. Prav tako se ne spreminja čas, ko sta z otrokom iz višje starostne skupine sočasno vzgojiteljica in pomočnica, tudi nobena šola se ne bo spremenila v podružnično. Osnovnim šolam, ki imajo podružnice, pa se za vsako podružnico poveča normativ za knjižničarja in svetovalnega delavca.

Interesnih dejavnosti učitelji ne bodo vodili zastonj, kot je bilo predlagano, ampak bo delo plačano in sistematizirano znotraj normativov učne obveznosti, tudi število otrok v razredu v osnovni šoli ostane pri 28.

V znanost in visoko šolstvo vračajo oziroma, kot je dejal minister, dodajajo 20 milijonov evrov.

Vladna stran vztraja pri združevanju šolskih okolišev in pri normativu, da je najmanj 24 otrok v razredu.

Povzeto po Slovenski tiskovni agenciji.