Bratuškovo podprle Desus, SD in DL

Kandidatka PS za mandatarko se sestaja s poslanskimi skupinami. Stranka bo ob 15. uri vložila konstruktivno nezaupnico.

Objavljeno
22. februar 2013 09.38
Posodobljeno
22. februar 2013 09.38
ALENKA BRATUŠEK
Zoran Potič, Anže Božič, notranja politika, M. Č., Delo.si
Zoran Potič, Anže Božič, notranja politika, M. Č., Delo.si

Ljubljana - Vodja PS Alenka Bratušek je danes dopoldne v državnem zboru pričela pogovore s poslanci Desusa, nadaljevala z Državljansko listo in Socialnimi demokrati. Vse so jo tudi podprle.

Stranka PS pa bo ob 15. uri vložila konstruktivno nezaupnico z mandatarko Alenko Bratušek. Državni zbor bo o tem odločal prihodnji teden.

Desus: čim prej po konstruktivno nezaupnico

Kot je po sestanku povedal Erjavec, bo Desus Alenko Bratušek podprl.

Po Erjavčevem mnenju je sedaj treba čim prej vložiti konstruktivno nezaupnico. Potem sta možni dve poti: takoj na volitve ali trdnejša vlada.

SD: Odstopna izjava je dovolj dobra popotnica

Predsednik Socialnih demokratov Igor Lukšič je za 11.45 napovedal tiskovno konferenco. Pogoj stranke za vstop v novo vlado je bil, da Zoran Janković »pred glasovanjem o novi vladi ne sme biti več predsednik PS.« 

Lukšič je po sestanku z Bratuškovo povedal, da je videl odstopno izjavo in »to je dovolj dobra popotnica«.

Pogovarjali so se tudi, kako čim prej do konstruktivne nezaupnice. V državni zbor bi jo lahko vložili marca. »Verjamem, da PS nima fig v žepu.« 

Odprili so še vprašanja, kako ustaviti razprodajo državnega premoženja, kako spremeniti zakona o holdingu in o slabi banki in kako si razdeliti resorje. Lukšič sicer želja stranke sicer ni razkril.

V vsakem primeru »gremo v postopek čim prej«. Meni tudi, da možnost predčasnih volitev še obstaja. Z mandatarko imajo program bolj ali manj usklajen, ga bo pa morala ona dokončno sestaviti. »Naš pogoj je, da v koalicijski pogodbi ohranimo datum predčasnih volitev.«

DL: Pogovori z Bratuškovo dobri

Bratuškova se je sestala tudi s poslansko skupino Državljanske liste, ki dopoldne pogovorov še ni komentirala.

Popoldne pa je predsednik stranke Gregor Virant dejal, da bo stranka podprla Alenko Bratušek za mandatarko, o podpori vlado pa bo odločal svet DL. »Pogovori z Bratuškovo so bili dobri. Po nezaupnici sledijo še pogajanja o programu vlade, kjer bo DL trd pogajalec.«

»Skrajni čas je bil, da je Zoran Janković odstopil,« je še povedal.

SDS: primite se za denarnice

V SDS so za STA zapisali, da gre v primeru napovedi vložitve konstruktivne nezaupnice in oblikovanja nove vlade za poskus, da se onemogoči izvajanje zakona o holdingu in zakona o slabi banki.

Kot opozarjajo v SDS, sta zaradi tega pod vprašajem dva najpomembnejša protikrizna ukrepa in dva najpomembnejša ukrepa za zavarovanje slovenske suverenosti. »Državljankam in državljanom zato svetujemo, naj se primejo za denarnice«.

NSi: Janković da besedo, nato jo prelomi

Vodja poslanske skupine NSi Matej Tonin je danes izrazil željo, da bi koalicijski partnerji vlado sestavili čim prej ali aktualni pustili delati.

Povedal je tudi, da t. i. bianco odstopni izjavi ne verjame. Zoran Janković je po njegovo že večkrat marsikaj obljubil, nato pa dano besedo prelomi ali išče izgovore.

S konstruktivno nezaupnice do mandatarke

Pozitivna Slovenija je Bratuškovo za mandatarko predlagala v četrtek pozno zvečer, potem ko je Zoran Janković na seji sveta stranke PS ponudil t. i. bianco odstopno izjavo. Dejansko naj bi odstopil z dnem, ko bo sestavljena nova vlada. Kako bo to potencialne koalicijske partnerje zadovoljilo, bo najverjetneje znano že po današnjih pogovorih Bratuškove s poslanskimi skupinami.

Kot smo že poročali, je svet stranke Pozitivne Slovenije pozval poslansko skupino PS, da vloži konstruktivno nezaupnico in za mandatarko predlaga Alenko Bratušek. Na pogovorih v poslanskih skupinah se bodo tudi dogovorili, kdaj bodo šli po zaupnico v državni zbor.