Napetosti med PS in DL: pogajanja na ledu

Zaplet zaradi energetike se stopnjuje, za ta resor sta se spopadli PS in DL. Jutri SD o vstopu v vlado.

Objavljeno
08. marec 2013 21.34
Anže Božič, Tanja Starič, notranja politika
Anže Božič, Tanja Starič, notranja politika
Ljubljana – Spor med PS in DL zaradi obvladovanja resorja za energetiko ne popušča. Čeprav je neuradno že znana večina članov nove vladne ekipe, se je po današnjih pogajanjih Gregor Virant dokončno odločil, da do srede ne bo parafiral koalicijske pogodbe, odločitev o vstopu v koalicijo pa bo prepustil stranki.

Največja parlamentarna stranka bi resor za infrastrukturo prepustila DL, če bi še enkrat spremenili zakon o vladi in direktorat za energetiko preselili pod ministrstvo za gospodarsko. Tega bi vodil podpredsednik PS Robert Golob, sicer direktor podjetja Gen-I. Druga možnost je, da se DL vodenju »superministrstva« povsem odpove.

Toda za DL nobena od ponujenih možnosti ni sprejemljiva, saj za takšno potezo vidijo interese »zamrznjenega« prvaka PS Zorana Jankovića. Natančnih razlogov za to nepopustljivost niso pojasnili, toda možnosti sta dve: da se DL z ministrovanjem Goloba ne strinja, ker v tem vidi navzkrižje interesov, ali pa da tako protestirajo proti ravnanju PS, ki je Virantovim najprej ponudila resor za infrastrukturo, potem pa si je premislila. DL sicer menda ponuja politično neznanega kandidata: Igorja Maherja, primorskega podjetnika in člana sveta DL, ki se je danes v DZ tudi predstavil možnim koalicijskim partnerjem.

Virant: Nič nismo obljubili

Po tem srečanju je predsednik DL Virant novinarjem povedal, da za njegovo stranko do seje sveta, ki bo v sredo, dan pred iztekom roka, v katerem mora Bratuškova DZ predlagati ministrsko ekipo, ostajata dve enako legitimni možnosti. »Ali gremo spomladi na predčasne volitve ali pa za eno leto podpremo vlado. Pri tem bomo upoštevali več vidikov, denimo potek pogajanj, celovito besedilo koalicijske pogodbe, ministrsko listo – predvsem nas zanima kandidat za finančnega ministra – upoštevali pa bomo tudi status Zorana Jankovića,« je dejal Virant.

Pojasnil je, da številni člani DL »zamrznjeni« status Jankovića problematizirajo, nekateri pa kot pogoj za sodelovanje v koaliciji zahtevajo tudi njegov odstop z mesta župana Ljubljane. Podobno velja tudi za domnevni plagiat mandatarkine magistrske naloge. »Trenutno ne moremo ravnati drugače, kot da gospe Bratušek verjamemo, da je vse vredu. Pričakujemo pa jasno zagotovilo, da bo v primeru, če se ugotovi, da je naloga plagiat, odstopila. Neformalno je takšno zagotovilo že dala,« je še povedal Virant

Vlada brez DL?

Mandatarka Bratuškova je bila sicer zvečer v nastopih na obeh televizijah optimistična; verjame, da bodo pogajanja uspešno končali. Vendar so danes čez dan v političnih kuloarjih že ugibali, ali je mogoča tudi vlada brez DL. Za imenovanje ministrov je namreč potrebna navadna večina v parlamentu. Teoretično bi torej novo vlado lahko postavila samo trojica PS, SD in Desus z nepovezanimi poslanci. Vendar bi bila ta šibka in zagotovo kratkega veka.

Kljub zapletom bo SD kot prva od morebitnih partneric o vstopu v koalicijo odločala že jutri na konferenci v Mariboru. Dejstvo, da danes niso parafirali koalicijske pogodbe, ne bo vplivalo na potek konference, je povedal predsednik SD Igor Lukšič, ki se je po zapletu z DL srečal z Bratuškovo in Erjavcem, brez Viranta. Je pa poslanec SD Matjaž Han danes spor označil za »boj za oslovo senco«. Sicer molčeči Karl Erjavec pa je le pozval k »zmagi razuma«.