SD pri Bratuškovi: Potek zelo dober

Orisali so ključne prioritete nove vlade. O morebitnem dvigu DDV in masi plač v javnem sektorju še nič.

Objavljeno
01. marec 2013 17.12
DZ - Izredna seja DZ
Ni. Č., Delo.si, STA
Ni. Č., Delo.si, STA

Ljubljana - Mandatarka Alenka Bratušek je pogajanja za sestavo vlade v DZ danes nadaljevala s pogajalsko ekipo SD.

Predsednik SD Igor Lukšič ocenjuje, da pogajanja potekajo zelo dobro. Kot je pojasnil za STA, so orisali ključne prioritete nove vlade, ki bi bile pravzaprav osnutek za koalicijsko pogodbo. O podrobnostih ukrepov pa se še niso dogovorili.

Bratuškova je tudi po današnjih pogajanjih skrivnostna. Po Lukšičevih besedah so se dogovorili, da ne bodo pisali »kakšnih obširnih besedil, temveč samo prioritete« o tistih točkah, ki jih morebitne partnerice lahko skupaj izpeljejo v dobro Slovenije. Po njegovem mnenju gredo v pravo smer.

Kot je pojasnil, gre pravzaprav za osnutek koalicijske pogodbe, za ključne prioritete za čas, za katerega menijo, da bi si ga vzeli do predčasnih volitev.

Opredelili so se, da bodo šli v drugo smer, kot je delala vlada Janeza Janše, »v nov zagon za gospodarstvo«, je pojasnil predsednik SD. Dogovorjeni so, da nadaljujejo »s protikorupcijskim delovanjem« in povrnejo ljudem »zaupanje v pravičnost ter poštenost vlade«.

O morebitnem dvigu DDV in masi plač v javnem sektorju se bodo pogovarjali v zaključku pogajanj, ko bodo sodelovali tudi kandidati za ministre, je pojasnil Lukšič.

Lukšiča se  v javnosti najpogosteje omenja kot morebitnega kandidata za šolskega ministra.

Tudi ali bodo v vladi sedeli predsedniki koalicijskih strank, se bodo po Lukšičevih besedah odločali na koncu pogajanj. Prvak Desusa Karl Erjavec je danes dejal, da mandatarka želi, da predsedniki strank sodelujejo v vladi.

Osnutek koalicijske pogodbe bodo morale stranke uskladiti pred 14. marcem.

Bratuškova se je s svojo ožjo ekipo sestala s pogajalsko ekipo DL, v ponedeljek pa se bo ločeno sestala še z Desusom.