Šušteršič odstopil, za finančnega ministra tri imena

Razlog: nihče v novi vladi ni znal napovedati, kdo bo novi finančni minister in kako se nameravajo lotiti problematike slabih terjatev.

Objavljeno
13. marec 2013 22.49
Posodobljeno
13. marec 2013 22.49
Državljanska lista - Seja sveta
Klara Škrinjar, notranja politika
Klara Škrinjar, notranja politika

Nekdanji finančni minister Janez Šušteršič je po odločitvi svoje stranke dejal, da bo odstopil z mesta podpredsednika DL.

Sodelovanju s PS je, kot je pojasnil, nasprotoval zaradi nedorečenega statusa Zorana Jankovića, kar je sam razumel kot »direktno politično izsiljevanje« največje parlamentarne stranke ter tudi, ker nihče v novi vladi ni znal napovedati, kdo bo novi finančni minister in kako se nameravajo lotiti problematike slabih terjatev. »Kot funkionar stranke pa takšnih rešitev ne morem podpirati.« je svoj odstop argumentiral Šušteršič.

Možnost sodelovanja v morebitni novi stranki, v kateri naj bi - kot se namiguje v političnih koluarjih - sodeloval z nekdanjim ministrom za gospodarstvo Matejem Lahkovnikom, je zavrnil.

Razkrill je, da je DL za naslednjega finančnega ministra na mizo dobila tri imena. Poleg Andreja Vizjaka, ki se po njegovih besedah še ni dokončno odločil, ali bo službo sprejel, je omenil še »gospo, z mednarodnimi referencami, katere ime je ostalo skrivnost« ter »gospoda uradnika«, ki po Šušteršičevem mnenju za takšno funkcijo ni primeren.

Glede ministrtev DL je povedal, da bo Senko Pličanič zagotovo prevzel vodenje pravosodnega resorja, »Gregor Virant pa bo še prespal, ali bo prevzel vodenje ministrstva za notranje zadeve ali resorja za infrastrukturo.« Eden od teh resorjev bo pripadel »tisti osebi, ki je tako prijazna, da čaka na njegovo odločitev,« je še dejal. Kot je znano, sta strankina kandidata podjetnik Igor Maher in generalna tržna inšpektorica Andrejka Grlić.

Šušteršič je mandatarki Bratuškovi tudi odsvetoval hkratno vodenje ministrstva za finance. »To bi kazalo na še večji pogum, kot ga je pokazala ob kandidaturi za predsednico vlade. Ta pogum cenim, a ga odsvetujem«, je zaključil Šušteršič.