Virant: Najpomembnejše dejanje je storjeno

»Jutri se začne resno delo,« pravi predsednik Desusa Karl Erjavec. Začenjajo se namreč pogajanja za sestavo nove vlade.

Objavljeno
27. februar 2013 22.47
Posodobljeno
27. februar 2013 22.47
DZ
R. D., Delo.si, STA
R. D., Delo.si, STA
Ljubljana - Predsednik Državljanske liste Gregor Virant je po izvolitvi Alenke Bratušek za mandatarko dejal, da je najpomembnejše dejanje storjeno. Z razrešitvijo vlade Janeza Janše je politična agonija zaključena, je izpostavil Virant, »to pa sedaj odpira pot v dve možni smeri. Ena je dogovor o novi koaliciji in vladi, druga pa, da bomo imeli spomladi volitve.«

 

Pogajanja za sestavo vlade se začno že v četrtek, takrat se bo tudi videlo, koliko so v Pozitivni Sloveniji pripravljeni na kompromise, je dejal. Njihova izhodišča so znana, je nadaljeval, v levosredinski koaliciji pa bo po njegovem manj težav z odpiranjem ideoloških tem, kar je bilo »tako značilno za Janševo vlado«.

 

Na drugi strani pa bo morala biti DL bolj pozorna na javnofinančna vprašanja, da torej ne bi prihajalo do povečevanja deficita, do dodatnega zadolževanja, je menil. Hkrati pa si bodo prizadevali za ubranitev tistih projektov, ki jih je dobro zastavil nekdanji finančni minister Janez Šušteršič.

 

Poudaril je, da v pogajanja vstopajo brez fige v žepu, pričakujejo pa razumne kompromise. Če bo torej pripravljenost na kompromise na strani vseh, potem meni, da se lahko dogovorijo, vendar pa za to, da bo oblikovana nova vlada tudi ni nobene garancije, je še poudaril. Če se to ne bo zgodilo, »ne bo nič hudega«, saj se bo šlo na volite, vlada pa bo oblikovana na podlagi svežega volilnega izida. »Tudi to bi bilo dobro,« je pristavil.

 

Glede vprašanja usode državnega holdinga in slabe banke, je ocenil, da bi bilo sedaj nespametno oba zakona ukinjati.»Lahko se seveda pogovarjamo o kakšnih popravkih in izboljšavah po sistemu več glav več ve,« je Virant tako napovedal možnost iskanja kompromisa. Sam meni, da je možnosti veliko. Izpostavil je, da je zanje izredno pomembno, da se premoženje upravlja enotno in centralizirano ter da ga upravljajo kompetentni ljudje.

 

Ali ga je današnja napoved po dvigu davkov kaj oddaljila od možnosti, da bi oblikovali vlado, Virant pravi, da je DL stranka, ki si ne želi novih davkov.

 

Virant je bil v zadnjih tednih, pa tudi danes, tarča številnih očitkov iz vrst SDS. »Pri SDS je tako, da več, kot imajo težav sami s seboj, vse te težave pripisujejo drugim,« jim je odvrnil Virant v izjavi medijem. Dodal je, da je DL načelna stranka in ne spreminjajo stališč »za razliko od nekaterih drugih.«

 

Sprevržena se mu zdi logika, da zvestoba pomeni to, da si vedno zvest »nekemu političnemu liderju, recimo Janezu Janši«. Zvestoba po Virantovih besedah pomeni, da si zvest svojim prepričanjem, vrednotam in načelom. »In DL je zvesta svojim principom, ne pa enemu Janši,« je dejal.

 

Kot je dodal, se njega pozna po tem, da ne goji zamer in se lahko zelo mirno pogovarja tudi z ljudmi, od katerih je še nekaj dni pred tem slišal težke besede. Novinarje je zanimalo, ali bi še kdaj šel v koalicijo s SDS, Virant pa je odgovoril, da je to, dokler je predsednik stranke Janez Janša, izključeno.

 

Na navedbe, da je Bratuškova prepisala določene dele magistrske naloge, je dejal, da tukaj za vse veljajo enaka merila. Če se po predpisanem postopku za nekoga ugotovi, da je plagiator, se mora iz politike odmakniti, je bil jasen.